Finančni trgi

Prispevki

Statistični urad: Slovenija do Grčije izpostavljena v višini 925 milijonov evrov

Statistični urad: Slovenija do Grčije izpostavljena v višini 925 milijonov evrov
June 30
11:50 2015

Slovenija je v obliki poroštev prek evropskega sklada EFSF in neposredne pomoči do Grčije izpostavljena v višini 925 milijonov evrov, kažejo podatki statističnega urada. V primeru črnega scenarija unovčevanje poroštev na slovenski javni dolg predvidoma ne bi vplivalo, bi pa lahko povečalo primanjkljaj, je pojasnil Peter Štemberger s Sursa.

Slovenija je do Grčije izpostavljena po dveh poteh. Večina sredstev je v obliki poroštev, podeljenih v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF, preko katerih po zadnjih podatkih za Grčijo jamčimo v višini 661 milijonov evrov. Ta poroštva imamo vključene v dolgoročna posojila v dolgu države, je povedal Štemberger na novinarski konferenci Sursa danes v Ljubljani.

Druga oblika pomoči Grčiji je tako imenovana neposredna pomoč, preko katere smo Grčiji posodili sredstva v višini 264 milijonov evrov. Tudi ta znesek imamo implicitno že vključen v dolg, saj se je Slovenija za ta namen morala zadolžiti.

Če bi torej prišlo do unovčevanja poroštev v okviru EFSF, vpliva na slovenski dolg to ne bi imelo. Bi pa zelo verjetno prišlo do vpliva na primanjkljaj, saj bi Slovenija morala šele najti denar za ta namen.

Še en teden Grki ne bodo mogli do denarja, ker bodo banke zaprte

Štemberger je sicer opozoril, da je EFSF evropski sklad in da bi morali v primeru najslabšega scenarija tudi v Sloveniji ravnati tako kot v vseh ostalih evropskih državah. Prakse na tem področju še ni, zato tudi ni jasno, kakšni bi bili konkretni postopki.

Slovenija ima torej 925 milijonov evrov terjatev do Grčije, ki so že vključene v dolg. Realna ocena naše izpostavljenosti je tako po navedbah statistikov torej približno milijarda evrov, kar je v ponedeljek na novinarski konferenci omenjal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

V javnosti se veliko govori o številki 1,5 milijarde evrov, a namestnica generalne direktorice Sursa Karmen Hren je pojasnila, da je po njihovih podatkih ta številka previsoka. O takšnem znesku bi namreč govorili, če bi upoštevali še garancije, dane Portugalski in Irski, ter določena sredstva za delovanje EFSF. "Približno milijarda evrov je bolj realna številka," je dejala Hrenova.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce