Finančni trgi

Prispevki

Statistiki bodo objavili podatke o primanjkljaju in dolgu za prvo četrtletje

Statistiki bodo objavili podatke o primanjkljaju in dolgu za prvo četrtletje
June 29
07:24 2018

Statistični urad bo danes objavil podatke o višini javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga v prvem letošnjem četrtletju. V prvem trimesečju je sicer primanjkljaj običajno najvišji v letu. Lani v tem času je po zadnjih ocenah dosegel 1,1 odstotka BDP, letos pa bo glede na podatke o realizaciji javnih blagajn nižji.

Ajdovski Incom Leone z novo mednarodno nagrado za najbolj inovativen sladoled

Javnofinančne razmere v Sloveniji se sicer že nekaj časa vsaj nominalno gledano vztrajno izboljšujejo. Potem ko je ob visoki gospodarski rasti država lani prvič v času osamosvojitve leto končala z izravnanimi javnimi financami oz. z minimalnim presežkom v višini 0,03 odstotka BDP, naj bi letos po vladnih pričakovanjih presežek dosegel 0,2 odstotka BDP.

Javnofinančni primanjkljaj je sicer v prvem trimesečju običajno najvišji. Zgolj proračunskega primanjkljaja se je v letošnjih prvih treh mesecih nabralo za nekaj manj kot 220 milijonov evrov, kar pa je skoraj polovico manj kot lani v tem času, ko je dosegel nekaj več kot 396 milijonov evrov. V vseh javnih blagajnah skupaj je primanjkljaj dosegel 168 milijonov evrov.

Javni dolg se je ob koncu 2017 ustavil pri nekaj manj kot 32 milijardah evrov ali skoraj 74 odstotkih BDP, letos pa naj bi se po napovedih nominalno povečal na skoraj 32,3 milijarde evrov, a zaradi nadaljevanja močne gospodarske rasti v deležu od BDP upadel pod 70 odstotkov BDP.

Statistiki bodo danes med drugim objavili še junijske podatke o inflaciji in majske podatke o turističnem obisku.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce