Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Stavka Lufthansinih pilotov se stopnjuje

Stavka Lufthansinih pilotov se stopnjuje
November 24
07:53 2016

Stavka letalskih pilotov nemškega prevoznika Lufthansa, ki je zaustavila na stotine letov, se kot kaže stopnjuje, potem ko je sindikat pozval k podaljšanju stavke do petka.

Vodilna nemška letalska družba je v sredo odpovedala 900 poletov, danes pa so odpovedali še dodatnih 912 letov, kar bo skupaj prizadelo približno 200.000 potnikov. Gre sicer že za 14 stavko letalskih pilotov od aprila letos. Lufthansa je medtem sindikat pilotov pozvala k reševanju problema, namesto stopnjevanja stavke.

Tudi Apple ima težave z baterijami

A predstavnik sindikata Joerg Handwerg je dejal: "Uprava Lufthanse, ni pokazala nobenega znamenja pripravljenosti za premike in ni podala svoje ponudbe, ki bi služila kot podloga za pogajanja." Pogovori o plačah med letalskih prevoznikom in sindikatom pilotov so bili v začetku novembra prekinjeni, pri sindikatu pa so kot razlog za to navedli "dosledno zavračanje ponudb" mediacije iz strani Lufthanse.

Sindikat se zavzema za 3,7 odstotno povišanje plač za 5400 pilotov iz leta 2012. Lufthansa, ki se srečuje z vse večjo konkurenco nizko cenovnih prevoznikov, pa je pilotom ponudila 2,5 odstotno povišanje plač do leta 2019. "Zahteve pilotov za povišanje plač... gredo precej dlje od tega, kar so prejele druge skupine zaposlenih. Nerazumljivo je zakaj si sindikat prizadeva za povišanje plač, za najbolje plačano skupino zaposlenih," je dejala vodja kadrovske službe pri Luftahansi, Bettina Volkens.

Letalska družba je v torek dvakrat poizkušala dobiti sodno odredbo, s katero bi preprečili stavko, ki naj bi trajala dva dni.

Lufthansa, ki jo vodi izvršni direktor Carsten Spohr zatrjuje, da nima družba kljub ustvarjanju dobička v letu 2015, nobene druge možnosti kot zmanjševanje stroškov poslovanja, saj na kratkih letih tekmujejo z prevozniki , kot je Ryanair, medtem ko jim na dolgih letih največ preglavic povzroča družba Emirates. Dejal je, da bo stavko družbo na dan stala med 7 in 9 milijonov evrov.

Handwerg je dejal: "Naj vam bo zelo jasno, da se za stavko niso odločili zaradi našega veselja. Žal nam je za vse potnike, hkrati pa ne moremo razumeti, zakaj Lufthansa ne more predstaviti ponudbe, o kateri bi se lahko pogajali."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce