Finančni trgi

Prispevki

Število samozaposlenih v Sloveniji v zadnjem času spet raste

Število samozaposlenih v Sloveniji v zadnjem času spet raste
April 03
07:35 2018

Število samozaposlenih, ki je bilo v Sloveniji največje leta 2010, se v zadnjem času spet nekoliko povečuje. Po podatkih državnega statističnega urada je trenutno v Sloveniji samozaposlenih 116.000 oseb, kar je 12 odstotkov vse delovne sile. Več kot pol jih je zelo zadovoljnih s svojim delom, petina pa bi se raje zaposlila.

V Sloveniji je delež samozaposlenih med vsemi delovno aktivnimi prebivalci nekaj nižji od povprečja EU, kjer je 14-odstoten. Najmanj samozaposlenih imajo na Danskem (osem odstotkov), največ pa v Grčiji (30 odstotkov), je pred dnevi na novinarski konferenci v Ljubljani povedala namestnica generalne direktorice Statističnega urada RS Karmen Hren.

Pred uvedbo elektronskega cestninjenja registriranih 115.300 tovornih vozil

Konec leta 2016 je bilo v Sloveniji 108.000 samozaposlenih, v preteklih desetih letih pa je bilo njihovo število najvišje leta 2010 (119.000), ko je bilo po podatkih iz poročila Zavoda za zaposlovanje tudi največ prejemnikov subvencije za samozaposlitev.

Anketa, ki jo je statistični urad izvedel med samozaposlenimi, je pokazala, da se jih je približno 30 odstotkov samozaposlilo zaradi primerne priložnosti, četrtina jih je nasledila družinsko podjetje, desetina pa ni našla redne zaposlitve. Dve tretjini samozaposlenih ne zaposluje drugih delavcev, a po drugi strani je nekaj takšnih, ki zaposlujejo tudi več kot 50 ljudi, je povedala Hrenova.

Ob tem je izpostavila problematiko prekarnih delavcev, ki so jih na statističnem uradu opredelili kot skupino zaposlenih, ki nikogar ne zaposlujejo in delajo večinoma za eno stranko. Gre za elemente delovnega razmerja brez elementov pravnega varstva, je opozorila Hrenova, na vprašanje, koliko jih je, pa odgovorila, da usklajene definicije ni, a naj bi bi jih bilo okoli 14.000. V zadnjih letih se je njihovo število precej zvišalo, še leta 2012 se je gibalo okoli 9000, je dodala.

Zelo zadovoljnih s svojim trenutnim delom je 50,3 odstotka samozaposlenih, je še pokazala anketa. Med zaposlenimi je ta delež nekaj višji - 51,8-odstoten.

Največ samozaposlenih, ena petina, je kot največjo težavo pri delu v samozaposlitvi navedlo izpad prihodka v primeru bolezni. Druga najpogostejša težava je bil premajhen vpliv na določanje cene oz. vrednosti svojega dela, tretja pa neplačevanje strank oz. plačevanje z zamudo.

Vir: STA

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce