Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

STO opozarja da trgovinske vojne škodujejo delovnim mestom in življenjskemu standardu

STO opozarja da trgovinske vojne škodujejo delovnim mestom in življenjskemu standardu
October 02
06:20 2019

Svetovna trgovinska organizacija je znižala napoved letošnje trgovinske rasti za več kot polovico in opozorila, da bi lahko upočasnitev škodovala življenjskemu standardu in delovnim mestom. Pri organizaciji sedaj pričakujejo, da se bo obseg svetovne trgovine namesto prej predvidenih 2,6 odstotka v letu 2019 povečal za 1,2 odstotka.

Hkrati so znižali napoved gospodarske rasti, ki naj bi namesto 2,6 odstotka, sedaj znašala 2,3 odstotka. Za znižanje so okrivili upočasnitev rasti večjih gospodarstev, trgovinske vojne in stalne negotovosti glede Brexita.

V prvi polovici leta 2019 se je svetovna trgovina z blagom povečala za samo 0,6 odstotka, kar je velika upočasnitev glede na prejšnja leta.

Citirajoč "visoko stopnjo negotovosti" je agencija opozorila, da bi se lahko širitev obsega svetovne trgovine do konca leta upočasnila na le 0,5 odstotka. A celo 1,2 odstotna rast bi pomenila najnižje zvišanje v zadnjem desetletju.

Delnice ob upanju na napredek trgovinskih pogajanj danes z pozitivno rastjo

Generalni direktor organizacije Roberto Azevedo je dejal, da podjetja odlašajo z naložbami in zaposlovanjem sredi negotovosti in zmanjšane rasti, kar ogroža boljši življenjski standard prebivalstva.

"Poslabšanje obetov za trgovino jemlje pogum, a ni nepričakovano," je dejal. "Reševanje trgovinskih nesoglasij bi državam članicam trgovinske organizacije omogočilo, da se takšnim stroškom izognejo."

Popravljena napoved Svetovne trgovinske organizacije prihaja v času, ko je negotovost glede Brexita prizadela gospodarstva v Evropi in samo nekaj tednov pred tem ko se bosta ZDA in Kitajska srečali na novem krogu trgovinskih pogajanj.

Obe državi sta druga proti drugi zvišali uvozne dajatve na milijarde dolarjev izvoza. Hkrati bodo ZDA proti Kitajski po načrtu oktobra uvedle še več uvoznih dajatev.

Ameriški predsednik Donald Trump se je medtem odločil popraviti tudi trgovinsko neravnovesje z Evropsko Unijo, medtem ko novi trgovinski sporazum med ZDA, Mehiko in Kanado v Washingtonu še ni bil odobren.

Analitiki medtem menijo, da bo hitro reševanje številnih trgovinskih sporov malo verjetno, pri čemer so imeli v mislih prejšnje trgovinske spore, ki so pogosto trajali več let.

"Zgodovina kaže, da lahko traja več let predenj se trgovinski spori končajo in se odstranijo uvozne tarife, celo za manjše spore, ki se rešujejo prek uradnih kanalov," so v poročilu objavljenem prejšnji teden zapisali analitiki pri banki Goldman Sachs.

STO hkrati pričakuje, da se bo rast obsega trgovine v letu 2020 pospešila na 2,7 odstotka, vendar pri tem opozarjajo, da je kakršen kol dvig odvisen od vrnitve, k "bolj normalnim" trgovinskim odnosom.

"Tveganja za napoved so močno obtožena na negativno stran in močno odvisna od trgovinske politike," so v posodobitvi zapisali pri organizaciji. "Nadaljnji krogi uvedbe uvoznih dajatev in povračilnih ukrepov, bi lahko povzročili uničujoč cikel obtožb."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce