Finančni trgi

Prispevki

Stroški dela v Sloveniji v prvem četrtletju navzgor

Stroški dela v Sloveniji v prvem četrtletju navzgor
June 08
06:22 2017

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v prvem četrtletju po podatkih statističnega urada povprečno za 2,7 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Od tega so se plače za dejansko opravljeno delovno uro v tem obdobju zvišale za 2,6 odstotka.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v prvem četrtletju na letni ravni najizraziteje znižali v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro (-8,8 odstotka) ter poslovanje z nepremičninami (-8,1 odstotka), najizraziteje zvišali pa v drugih dejavnostih (+11,1 odstotka) ter v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (+10,8 odstotka).

Vodenje poslovnih knjig za normirance

Statistični urad je ob tem navedel še podatke evropskega statističnega urada Eurostat o stroških dela za dejansko opravljeno delovno uro v EU za zadnje četrtletje lani. Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v osemindvajseterici so bili za 1,7 odstotka višji kot v zadnjem trimesečju 2015. V Sloveniji so bili v tem obdobju višji za 5,6 odstotka.

Po Eurostatovih podatkih so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v zadnjem četrtletju lani v skoraj vseh članicah EU višji kot pred enim letom (dejavnost kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ni vključena), nižji so bili le na Hrvaškem (-5,1 odstotka) in v Avstriji (-0,2 odstotka). Medtem so se stroški dela za opravljeno delovno uro najizraziteje zvišali v Romuniji (+12,8 odstotka) in Litvi (+10,2 odstotka).

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce