Finančni trgi

Prispevki

Študenti manj konkurenčni, študentski servisi zapirajo svoja vrata

Študenti manj konkurenčni, študentski servisi zapirajo svoja vrata
June 28
07:28 2012

Varčevalni ukrepi ne vplivajo neposredno na študente, bodo pa posledice nosili predvsem oni. Državna uprava vseeno bojda ne zmore brez dela preko študentskih napotnic. Prav zaradi dražjega študentskega dela na študentskih servisih pričakujejo "občuten" upad dejavnosti.

Študentske servise in podjetja, ki najemajo študente, so po žepu že udarili varčevalni ukrepi. S 1. junijem so namreč morali za študentsko delo delodajalcu obračunati višjo koncesijsko dajatev, in sicer 23 odstotkov glede na študentov zaslužek (2-odstotna dodatna koncesijska dajatev je ostala nespremenjena) ter 20-odstotni DDV.

V študentskih servisih, kjer opravljajo obračune, so pojasnili, da so višjo koncesijsko dajatev po navodilih ministrstva pravzaprav začeli obračunavati "na dan opravljene storitve in ne glede na to, kdaj je bilo delo opravljeno in kdaj je bila izdana napotnica".

Študentsko delo odslej ne bo več tako poceni! 

Torej je na vseh fakturah, ki so izdane od 1. junija naprej, že obračunana višja koncesijska dajatev. Študentski servisi delodajalcu izstavijo fakturo na isti dan, ko od njega prejmejo izpolnjeno napotnico, te pa delodajalci vračajo servisu po opravljenem delu, je pojasnil Sebastjan Česnik iz e-študentskega servisa. Delodajalci so morali tako dražjo študentsko delovno silo plačevati že za mesec maj, čeprav takrat zakon sploh še ni veljal.

Več na dnevnik.si 

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce