Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Surovine v bikovskem trgu, Azijski trgi v zelenem

Surovine v bikovskem trgu, Azijski trgi v zelenem
June 07
07:29 2016

Azijske delnice so danes zabeležile pozitivno rast potem, ko so komentarji predsednice ameriške centralne banke Janet Yellen, zmanjšali možnost za zgodnji dvig ameriških obrestnih mer.

Med govorom v ponedeljek je bila Yellenova glede stanja ameriškega gospodarstva optimistična, a je dodala, da so petkovi šibki podatki o novem zaposlovanju "zaskrbljujoči". Yellenova je ponovno potrdila načrte za postopen dvig obrestnih mer, a pri tem ni omenjala posebnega časovnega okvira.

Yellenova svari pred učinkom Brexita na ameriško gospodarstvo

Merodajni japonski borzni indeks Nikkei 225 je danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti in trgovalni dan zaključil pri 16.656,25 točke. Na Kitajskem je indeks SHanghai Composiote pridobil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je HongKongški indeks Hang Seng zrasel za 0,8 odstotka. Južnokorejski indeks Kospi je pridobil 1,3 odstotka in dan zaključil pri vrednosti 2011,63 točke.

Analitik pri družbi IG Markets, Bernard Aw je dejal, da je jasno, da FED "junij ne vidi kot mesec za dvig obrestnih mer". "Rahlo previdni komentarji, so imeli na finančne trge dober učinek in so pomagali pri dvigu vrednosti delnic."

Tako Avstralija kot Indija sta se danes odločili, da ne bosta spreminjali obrestnih mer, kar je bilo v skladu z pričakovanji na trgih.

Avstralska centralna banka (RBA) je tako temeljno obrestno mero pri 1,75 odstotka obdržala na rekordno nizkih nivojih. "Glede na nedavni niz dobrih podatkov o gospodarski aktivnosti je bilo jasno, da RBA nikoli ne bi pritisnila gumba za paniko in se dvakrat v dveh mesecih odločila za znižanje obrestne mere," je dejal Paul Dales iz družbe Capital Economics.

Glavni avstralski borzni indeks ASX 200 je dan zaključil 0,12 odstotka višje pri vrednosti 5336,70 točke.

Indijska centralna banka (RBI) je svojo referenčno obrestno mero obdržala pri nivoju 6,5 odstotka, potem ko je inflacija ostala v ciljnem območju.

V začetku trgovalnega dne so cene surovin od najnižjih vrednosti v januarju pridobile že več kot 20 odstotkov in splezale v takoimenovan bikovski trg.

Cene surovin vse od soje do bakra so včeraj ponoči glede na Bloombergov indeks surovin pridobile na vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles