Finančni trgi

Prispevki

Svet ECB danes na prvi seji po počitnicah

Svet ECB danes na prvi seji po počitnicah
September 07
08:11 2017

Svet Evropske centralne banke (ECB) se bo danes sestal na prvi seji po poletnih počitnicah. Pomembnejših odločitev ni pričakovati, predsednik ECB Mario Draghi bo po mnenju analitikov le opozoril na vse boljši gospodarski položaj držav v območju evra, s čimer se odpira možnosti za odločnejše spremembe denarne politike v oktobru.

Številni sicer pričakujejo, da bo Draghi še to jesen napovedal zmanjšanje in morda celo popolno ustavitev odkupovanja državnih obveznic v sedanjem obsegu 60 milijard evrov, a večina analitikov je prepričana, da je mogoče sporočilo s takšno vsebino pričakovati šele po zasedanju sveta ECB v drugi polovici oktobra.

Nemško ustavno sodišče s pomisleki glede programa ECB za odkupovanje državnih obveznic

Proti naglemu ukrepanju govori predvsem trden tečaj skupne evropske valute. Ta se je od začetka leta zvišal za približno 13 odstotkov in se z razmerjem 1,19 dolarja za en evro giblje na najvišji ravni v zadnjem letu in pol. Predvsem članom sveta ECB iz gospodarsko šibkejših držav naj bi to povzročalo skrbi, saj se izdelki evropskih podjetij z rastjo tečaja evra na svetovnem trgu dražijo in so zato manj zanimivi.

Draghi je pred časom napovedal, da bodo o programu odkupovanja obveznic razpravljali jeseni. Ta program je trenutno tudi edini instrument, s katerim ECB lahko prispeva k višji inflaciji. S tem ko odkupuje obveznice, naj bi se namreč poslovne banke prisililo, da denar porabljajo za kreditiranje, namesto za kupovanje obveznic.

ECB trenutno odkupi državne obveznice in druge papirje v obsegu 60 milijard evrov mesečno, kako se bo program nadaljeval leta 2018, pa ni znano. Analitiki tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakujejo, da bo Draghi danes vsaj povedal, kako se bo program nadaljeval prihodnje leto. Zvišanje obrestnih mer pa ekonomisti pričakujejo šele leta 2019.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce