Finančni trgi

Prispevki

Svet ECB na prvi letošnji seji v znamenju ugibanj o nadaljnjih ukrepih

Svet ECB na prvi letošnji seji v znamenju ugibanj o nadaljnjih ukrepih
January 25
08:10 2018

Današnja prva seja sveta ECB v tem letu predvidoma ne bo prinesla odločitev denarne politike. Bodo pa trgi spet pozorni na vsako najmanjšo podrobnost v izjavah predsednika ECB Maria Draghija glede prihodnjih korakov osrednje denarne ustanove območja evra. V luči gospodarske rasti se krepijo pozivi k postopnemu izhodu iz kriznih ukrepov.

Ključna obrestna mera bo tako predvidoma ostala nespremenjena pri nič odstotkih, sprememb pa ni pričakovati niti pri programu odkupovanja obveznic, v okviru katerega so Evropska centralna banka (ECB) oz. nacionalne centralne banke območja evra do zdaj skupno odkupile za več kot 2300 milijard evrov vrednostnih papirjev.

Delnice nadaljujejo z rastjo, ECB dvignila vrednost evru

Že nekaj sej sveta ECB mineva v znamenju ugotovitev o trdni in vse širše zasnovani gospodarski rasti v evrskem območju. Inflacija za medtem še vedno zaostaja za srednjeročnim ciljem ECB, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.

Ob izboljševanju gospodarskih razmer in v luči ta teden predstavljenih ugotovitev študije nemškega inštituta ZEW, da ECB ob zmanjšanju razpoložljivih obveznic iz javnofinančno bolj stabilnih držav zadnje čase odkupuje vse več papirjev iz bolj zadolženih članic, kot sta Italija In Španija, ter se tako odmika od zaveze, da bodo odkupi odražali delež posameznih članic v kapitalu centralne banke in prispeva k povečevanju tveganj, se glasovi k čimprejšnji zaustavitvi novih nakupov krepijo.

Mnenja v svetu ECB glede hitrosti umika so vse bolj različna, analitiki pa pričakujejo, da bo ECB z novimi nakupi iz omenjenega programa prenehala s septembrom. Spremembe obrestnih mer je medtem pričakovati šele v 2019.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce