Finančni trgi

Prispevki

Ameriška gospodarska rast v tretjem četrtletju višja od prvotnih napovedi

Ameriška gospodarska rast v tretjem četrtletju višja od prvotnih napovedi
November 26
07:43 2014

Ameriško gospodarstvo je po prvih uradnih poročilih v tretjem četrtletju spet zabeležilo zelo visoko rast. V obdobju med juiljem in septembrom je tako raslo po 3,9% letni stopnji, kar je bolje od 3,5% rasti, ki so jo napvedovali pri uradu za ekonomske analize.

Rast v tretjem četrtletju sledi dobri rasti v drugem četrtletju kar pomeni, da so v ZDA zabeležili najboljši zaporedni četrtletni rasti v tem desetletju.

Najbolj je k visoki rasti seveda pripomoglo večje trošenje potrošnikov, ki se je po najnovejših ocenah namesto predvidenih 1,8% povečalo za 2,2%.

Gremo naprej

Podatki hkrati kažejo, da so se ZDA otresle težav počasnega začetka letošnjega leta, ko so neugodne vremenske razmere poskrbele za upad gospodarstva.

"Vprašanje ali gospodarstvo pospešuje, oziroma bo začelo pospeševati, sedaj ni več vprašanje, precej dokončno lahko sedaj trdimo, da je gospodarstvo že pospešilo," je dejal glavni analitik pri družbi BTIG, Dan Greenhaus.

Medtem je ločena raziskava pokazala, da so se cene ameriških stanovanj v septembru dvignile hitreje od pričakovanj. Pozorno opazovan indeks družba S&P/Case Shiller je tako pokazal 4,9% rast na letni ravni.

Vasle: Rast BDP trenutno prek dvoodstotna, za resen napredek nujne strukturne reforme

Indeks, ki meri cene enodružinskih hiš v 20 mestih širom ZDA je pokazal, da so se cene v mesecu sezonsko prilagojeno dvignile za 0,3%.

"Z gospodarstvom, ki izgleda bolje kot je leto dni nazaj, so obeti za nepremičninski trg v prihodnjem letu stabilni do rahlo boljši," je dejal David Blitzer, predsednik odbora za sestavo indeksov pri družbi S&P Dow Jones Indices.

Dvig obrestne mere v marcu?

Ekonomist družbe Capital Economics, Paul Danes je dejal, da močna rast BDP-ja povečuje pričakovanja, da bo ameriška centralna banka zvišala obrestne mere že do marca prihodnje leto.

"Večina ljudi je pričakovala popravek navzdol, tako da je to pravo presenečenje," je dodal. Ob koncu oktobra so sicer iz ameriške centralne banke sporočil, da še "precej časa" ne bodo dvigovali obrestnih mer. Končalo se je tudi program kvantitativnega sproščanja, s pomočjo katerega so spodbujali gospodarstvo obdobju krize.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce