Finančni trgi

Prispevki

Etihad Airways bo odkupil 49% delež Alitalije

Etihad Airways bo odkupil 49% delež Alitalije
June 30
05:39 2014

Ena največjih letalskih družb na svetu Etihad Airways, ki je v lasti arabskega emirata Abu Dhabi je sporočila, da se je z Italijansko letalsko družbo Alitalia dogovorila o nakupu 49% deleža družbe. V skupni izjavi sta letalski družbi sporočili, da bo dogovor izveden v najkrajšem možnem času.

Alitalia, ki ima trenutno okrog 800 milijonov evrov dolgov, je ponudbo Etihada za vlaganje v njihovo družbo podprla že 13 junija, pred dokončno sklenitvijo posla, pa le ta potrebuje še odobritev regulativnih organov.

Za Alitailia predstavlja posel rešilno vejo, s katerim bi se lahko poslovanje družbe obrnilo na pozitivno stran. Lani oktobra je bila tako družba za rešitev pred stečajem primorana pridobiti 300 milijonov evrov novega kapitala.

Pred privatizacijo družbe leta 2008, pa je podjetje prejelo tudi več obsežnih državnih finančnih spodbud.

Ryanair kljub padcu dobička, za prihodnost optimističen

Predstavniki italijanske letalske družbe so v začetku meseca naložbo Etihada označili za "odličen rezultat" in hkrati izrazili prepričanje, da jim bo naložba "zagotovila finančno stabilnost".

"Odločni koraki"

Etihad je prepričan, da bo sklenjen posel letalskim potnikom iz in v Italijo, ponudil večjo izbiro.

Pri družbi sicer niso razkrili nobenih podrobnosti o količini investiranih sredstev. A italijanski prometni minister Maurizio Lupi je dejal, da naj bi bil Etihad v naslednjih štirih letih pripravljen vložiti do 1,25 milijarde evrov.

Lupi je dodal še, da sta tako Alitalia kot Etihad prejšnji torek srečala z upniki Alitalije, kjer so sprejeli "odločne korake za prihodnost".

"Vse bolj očitno postaja, da mora do sodelovanja priti, ker je vsem jasno, da se ukvarjamo z močno industrijsko naložbo, ki bo naši letalski družbi ponudila konkretno priložnost za rast," je še dodal.

Prevoznika sta v pogovorih že od lanskega decembra, pogajanja pa naj bi nekaj časa ovirala nepripravljenost Alitalije na zmanjševanje delovnih mest.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce