Finančni trgi

Prispevki

IMF svari pred prezgodnjim dvigom ameriške obrestne mere

IMF svari pred prezgodnjim dvigom ameriške obrestne mere
July 08
06:43 2015

Mednarodni denarni sklad (IMF), je Ameriško centralno banko (FED) opozoril pred dvigom obrestne mere v letošnjem letu.

Dvig obrestne mere bi lahko namreč dodatno prispeval k naraščajočim gospodarskim in političnim grožnjam gospodarski rasti v ZDA, so pri IMF zapisali ob pregledu stanja največjega gospodarstva na svetu.

Mnogi ekonomisti so prvi dvig obrestene mere napovedali za september, čeprav so nedavni podatki o gospodarstvu in delovnih mestih nekoliko znižali takšna  pričakovanja.

IMF z sedežem v Washingtonu je opozorila tudi, da se cene delnic na ameriških borzah vse bolj bližajo nevzdržnim nivojem.

Dvig obrestne mere bi sprožil dodatno rast vrednosti ameriškega dolarja, to pa je nekaj kar je IMF v preteklosti že označila kot možen faktor upočasnitve gospodarske rasti, negativni vpliv pa bi prizadel tudi trge v razvoju. Dolar je namreč v zadnjem letu proti veliko drugim valutam pridobil več kot 20 odstotkov vrednosti.

IMF: Kitajska valuta ni več podcenjena

V torek so pri IMF dejali: "Rast bi lahko bila znatno oslabljena" z novo rastjo vrednosti dolarja. Če ne bo prišlo do velikih sprememb pri okoliščinah, je organizacija FED pozvala naj "trenutni nivo obrestne mere obdrži vsaj do sredine prihodnjega leta, nato pa naj sledi postopni dvig ".

"Nepredvidljivo" gospodarstvo

Nižja globalna gospodarska rast vključno z Kitajsko, bi lahko vplivala na zmanjšanje ameriškega izvoza in investicij v določene sektorje, so še zapisali v svojem poročilu in dodali: "Na koncu so tukaj še tveganja iz kriznih območij Rusije in Ukrajine, Grčije in Bližnjega vzhoda, ki predstavljajo negativne učinke na ZDA, ki jih je težko natančno oceniti."

Predsednica FED-a, Janet Yellen je sicer dejala, da bo kakšnakoli rast obrestne mere postopna, a je prejšnji mesec namignila, da bo prvo povišanje zelo verjetno na sporedu že v letošnjem letu.

Medtem je poročilo sklada opozorilo tudi na nevarnost naraščanja vrednosti delnic na ameriških borzah. Čeprav se je vrednost glavnih indeksov v zadnjem obdobju od rekordnih nivojev nekoliko znižala,  se cene delnic kljub temu "približujejo nivojem, ki jih bo glede na napovedi dobičkov težko obdržati", so še dejali.

IMF je izpostavila tudi tveganja za možnost panične razprodajo vlagateljev in vzajemnih skladov, ki bi bili prisiljeni v prodajo na rušečih se trgih.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles