Finančni trgi

Prispevki

Kako zdrave so vodilne banke?

Kako zdrave so vodilne banke?
October 22
11:49 2014

Pokazalo naj bi se, kakšna negativna presenečenja najpomembnejše evrske banke skrivajo v bilancah in kolikšna so stara bremena.

Pregled drobovja 130 evrskih bank, analiza 121.000 dolžnikov, delo 6000 strokovnjakov. To je le nekaj podatkov iz velikega stresnega testa vodilnih bank članic na območju evra, ki je nekakšen uvod v delovanje centraliziranega nadzora bančnega sektorja v Evropski centralni banki (ECB).

Skupni nadzor v Frankfurtu bo deloval pri postopnem vzpostavljanju bančne unije, ki velja za največji skok v evropski integraciji po uvedbi evra. Rezultati pregleda aktive banke in stresni testi po različnih scenarijih naj bi pokazali, kakšni okostnjaki se še skrivajo v bančnih omarah in kako zdrave so evrske banke.

Bankirji največje švicarske banke tožijo Hrvaško

Pregled bo na ravni celotne EU koordiniral evropski bančni urad (EBA), ki deluje v Londonu. Poleg tega bo EBA vodilna pri izvedbi stresnih testov, ki bodo temeljili na pregledu aktive bank.

Več si preberite na Delo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce