Finančni trgi

Prispevki

Kitajska proizvodna aktivnost dosegla šestmesečni višek

Kitajska proizvodna aktivnost dosegla šestmesečni višek
July 01
07:19 2014

Kitajska proizvodna dejavnost je junija rasla najhitreje v zadnjih šestih mesecih, kar kaže na to, da so najnovejše gospodarske spodbude začele učinkovati.

Uradni indeks PMI se je tako iz majskih 50,8 točke povišal na 51 točk (vrednost nad 50 točk pomeni rast).

Drugo največje gospodarstvo na svetu je v zadnjih mesecih sprejelo vrsto različnih ukrepov za pospešitev gospodarske rasti, vključno z zmanjšanjem obdavčitev za majhna podjetja.

Prejšnji mesec je tako Kitajska centralna banka sporočila, da bo zmanjšala delež obveznih rezerv (obseg denarnih sredstev, ki jih morajo banke imeti v rezervi) in tako spodbudila večje kreditiranje majhnih in podjetij, ki delujejo na področju kmetijstva. Kitajska centralna banka je sporočila še, da bodo banke spodbujali k večjemu kreditiranju izvozno usmerjenih podjetij.

Kitajska bo gradila želežniške proge tudi v Afriki

Pred tem je v aprilu kitajska vlada napovedala zmanjšanje obdavčitve za majhna podjetja in pospešitev izgradnje železniške infrastrukture širom države.  Hkrati je vlada napovedala nove načrte za izgradnjo železnic, cest in letališč ob reki Jangce, ki povezuje manj razvite regije osrednje Kitajske z Šanghajem.

Kitajsko gospodarstvo je v letošnjem prvem četrtletju na letni ravni zabeležilo 7,4% rast, kar je nekoliko manj od 7,7% rasti, ki so jo dosegli v zadnjem lanskem trimesečju.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce