Finančni trgi

Prispevki

Letos več tujih naložb v Kitajsko gospodarstvo

Letos več tujih naložb v Kitajsko gospodarstvo
November 19
07:52 2013

Kitajska je v letošnjih prvih desetih mesecih pritegnila 5,77% več neposrednih tujih naložb kot v enakem lanskem obdobju.

Teh je bilo po podatkih kitajskih oblasti v omenjenem obdobju za 97 milijard ameriških dolarjev. V oktobru je uspela država pritegniti 8,4 milijard dolarjev investicij, kar je več glede na isti mesec lani (1,24%), a manj kot v septembru (8,8 milijarde dolarjev).

Predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Shen Danyang je dejal, da bo ostala njihova politika glede tujih naložb stabilna in pregledna tudi v času, ko bo Kitajska izvedla svoj program gosodarskih reform.

Prejšnji teden so namreč v Pekingu napovedali najbolj drzne spremembe v zadnji nekaj desetletjih, vključno z sproščanjem politike enega otroka in odpiranjem financnega sektorja.

Kitajska na pragu zgodovinskih reform

Velika večina naložb v Kitajsko prihaja iz 10 azijskih držav in regij, ki vključujejo Hong kong, Tajvan, Japonsko, Tajsko in Singapur. Omenjene države predstavljajo trenutno 83,6% vseh tujih investicij v Kitajsko, kar je 7,18% več kot v enakem lanskem obdobju.

Naložb iz držav Evropske unije je bilo v prvih desetih mesecih za 6,4 milijarde dolarjev, oziroma 22,3% več kot lani medtem, ko so ZDA v enakem obdobju na Kitajskem opravile za 3 milijarde dolarjev naložb, kar je porast v višini 12,4%.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce