Finančni trgi

Prispevki

Na vrsti je druga avkcija ECB za ugodna posojila bankam

Na vrsti je druga avkcija ECB za ugodna posojila bankam
December 11
09:39 2014

ECB bo danes v okviru ciljno usmerjene dolgoročne operacije refinanciranja (TLTRO) izvedla drugo avkcijo za ugodna posojila bankam, ki jih bodo morale te preliti v realno gospodarstvo. Zanje se bodo lahko potegovale tudi banke iz Slovenije. Kakšen bo izplen tokratne avkcije, prvi mož ECB Mario Draghi ni želel napovedati.

Evropska centralna banka (ECB) je v boju proti šibki gospodarski rasti in nizki inflaciji v območju evra, zaradi katere mnogi opozarjajo na nevarnost škodljive deflacijske spirale, v minulih mesecih sprejela več ukrepov, tudi nekonvencionalnih. Med drugim se je odločila za nove operacije TLTRO; do junija 2016 jih bo skupaj izvedla osem.

V okviru prvih dveh operacij naj bi bilo skupaj na voljo za okoli 400 milijard evrov zelo ugodnih posojil. Na prvi avkciji si je 255 zainteresiranih bank izposodilo 82,6 milijarde evrov, kar je bilo manj od napovedi analitikov, ki so pričakovali, da si bodo izposodile vsaj 100 milijard evrov. Ali so v avkciji sodelovale tudi slovenske banke, ni znano.

ECB danes najverjetneje brez novih ukrepov

Predsednik ECB Draghi po decembrski seji sveta osrednje denarne ustanove v območju evra ni želel napovedovati, kolikšno bo zanimanje bank za drugo avkcijo. Čeprav je bilo zanimanje na prvi avkciji na spodnji meji pričakovanega, so imela posojila skupaj z napovedjo drugih ukrepov ECB velik učinek, je prepričan Italijan.

TLTRO tokrat temeljijo na pogoju, da morajo banke sredstva prenesti v realno gospodarstvo, ne smejo pa jih nameniti za naložbe v sektorje, kjer se kažejo znaki 'napihovanja balona', zato denimo ne bodo smela biti namenjena za stanovanjske kredite. Več kot bodo banke kreditirale, več denarja si bodo lahko izposodile na prihodnjih avkcijah.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce