Finančni trgi

Prispevki

Nemško poslovno zaupanje spet upadlo

Nemško poslovno zaupanje spet upadlo
September 25
09:45 2014

Največje evropsko gospodarstvo kaže dodatne znake šibkosti, potem ko je ključni indikator nemškega poslovnega zaupanja znižal že peti mesec zapored.

Indeks poslovnega zaupanja, ki ga sestavlja družba Ifo je padel na vrednost 104,7 točke, kar je nekoliko nižje od pričakovanj analitikov in najnižja vrednost od lanskega Aprila.

"Nemško gospodarstvo ne deluje več tekoče," so dejali pri Ifu, a dodajajo, da v letošnjem letu še vedno pričakujejo rast bruto družbenega proizvoda.

Nemški BDP je v zadnjem četrtletju namreč upadel za 0,2%.

V ponedeljek je Nemška centralna banka izrazila prepričanje, da ostaja gospodarska rast v državi robustna, hkrati pa so dodali, da je "splošno bi moral  gospodarski trend ostati pozitiven, kljub umirjanju hitrosti rasti v prvi polovici letošnjega leta".

Nemčija po novem z minimalno plačo

Vseeno pa je v torek objavljena vrednost indeksa PMI, ki meri mesečno stanje gospodarstva v državi razkril, da je nemški predelovalni sektor v septembru rasel najpočasneje v zadnjih 15 mesecih.

Predsednik Ifa, Hans- Werner Sinn je dejal še, da je njegova družba ugotovila, da so "pričakovanja za naslednjih šest mesecev dosegla najnižji nivo od decembra leta 2012".

Ifov indeks poslovnega zaupanja temelji na anketnih odgovorih več kot 7000 družb iz predelovalnega sektorja, gradbeništva, trgovine na debelo iin trgovine na drobno.

Kriza nemškega gospodarstva je trenutno ena od glavnih skrbi evrskega območja, ki se spopada z vztrajno nizko gospodarsko rastjo in inflacijo.

V začetku tega meseca je Evropska centralna banka predstavila nove ukrepe za spodbujanje pešajoče gospodarske rasti območja. poleg tega pa so predstavili tudi nov program odkupa sredstev, s pomočjo katerega bodo odkupovale dolžniške papirje evropskih bank, istočasno pa je bila temeljna obrestna mera znižana na rekordno nizkih 0,05%.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce