Finančni trgi

Prispevki

Portugalska vse bližje izhodu iz programa finančne pomoči

Portugalska vse bližje izhodu iz programa finančne pomoči
December 17
08:31 2013

Portugalska je naredila še korak bližje k izhodu države iz programa finančne pomoči potem, ko so mednarodni posojilodajalci, ki so državo rešili pred bankrotom, dali svoje soglasje na rezultate zadnjega prevejanja stanja gospodarstva za pol leta nazaj.

Evropska unija in Mednarodni denarni sklad nadzorujeta izvajanje gospodarskih reform v državi, kar je bil predpogoj, da je država v letu 2011 prejela 78 milijard evrov težko finančno pomoč. Portugalska se treuntno nadeja, da bo lahko program pomoči zapustila do sredine naslednjega leta, medtem pa je slednje pred nekaj dnevi kot prvi državi v programu uspelo Irski.

Trojka je dosedaj na Portugalskem izvedla 10 gospodarskih pregledov, s katerimi se želi prepričati, da se zmanjšanje proračunskih izdatkov in prestruriranje gospodarstva res izvaja po načrtih.

Portugalska zmanjšuje število praznikov

"Posojilodajalci se strinjajo, da so bili naši cilji izpolnjeni, zato je končanje programa na dosegu rok," je dejala portugalska finančna ministrica Maria Luis Albuquerque. "Pregled je potekal zelo gladko, zato je končanje programa v dogovorjenem roku zagotovljeno," je še dodala.

V pričakovanju rasti

Z izhodom iz programa finančne pomoči, bo Portugalska spet dobila nazaj svojo finančno neodvisnost, zato se bo lahko spet zadolževala na mednarodnih finančnih trgih. V času portugalske recesije, se država na mednarodnem trgu praktično ni mogla zadolževati, saj je zahtevana obrestna mera za njihove obveznice obveljala za praktično nevzdržno.

Portugalska je doslej prejela 71,4 milijarde evrov od 78 milijar evrov težkega programa pomoči, ki jim ga je Trojka odobrila v maju leta 2011. V letu 2014 naj bi država dosegla 0,8% gospodarsko rast medtem, ko bodo letos zabeležili 1,8% padec BDP-ja.

Trojka je v izjavi dejala: "Od zadnjega pregleda stanja so se pojavili novi znaki okrevanja. Gospodarska rast je večinoma v skladu z projekcijami, medtem ko se je nezaposlenost znižala za več od pričakovanj".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce