Finančni trgi

Prispevki

Rast Južne Koreje v četrtem četrtletju najnižja v zadnjih šestih letih

Rast Južne Koreje v četrtem četrtletju najnižja v zadnjih šestih letih
January 23
08:49 2015

Rast četrtega največjega gospodarstva v Aziji, Južne Koreje, se je v zadnjem četrtletju prejšnjega leta znižala na najnižji nivo v zadnjih šestih letih.

Gospodartvo države je v zadnjem trimesečju zraslo za sezonsko prilagojenih 0,4%, medtem ko je znašala rast v tretjem četrtletju še 0,9%.

Tudi 2,7% rast v zadnjem četrtletju glede na enako lansko obdobje ni dosegla pričakovanj trgov. Ekonomisti so dejali, da je imel največji vpliv na nižjo gosodarsko rast države, padec infrastrukturne porabe.

Gradbene investicije so se sezonsko prilagojeno znižale za 9,2%, kar je največje znižanje po letu 1998 saj so manjši davčni prihodki državo prisilili v zmanjšanje porabe za infrastrukturne projekte.

Južna Koreja znižala napovedi za svojo gospodarsko rast

Ekonomist pri banki Barclays Wai Ho Leong je dejal da je 3,3% rast v letu 2014 nižja od 3,5% napovedi njihove banke.

"Rast bo šibka tudi v letošnjem prvem trimesečju, nato pa bo v drugem četrtletju prišlo do novega zagona rasti, saj bodo nižje cene nafte povečale globalno povpraševanje," je dejal v pojasnilu.

Ponovno nižanje obrestnih mer?

Razočarajoči podatki bi lahko po mnenju nekaterih ekonomistov, za spodbudo gospodarstva centralno banko vodili v novo znižanje temeljnih obrestnih mer.

Bank of Korea je namreč obrestno mero od maja leta 2013 znižala že trikrat. Do zadnjega znižanja na rekordno nizkih 2% je prišlo lani oktobra.

Prejšnji teden je sicer centralna banka napoved za letošnjo gospodarsko rast iz prej napovedanih 3,9% znižala na 3,4%, saj pričakujejo upočasnitev gospodarstva.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce