Finančni trgi

Prispevki

Rast kitajskega izvoza presegla pričakovanja analitikov

Rast kitajskega izvoza presegla pričakovanja analitikov
September 08
07:49 2014

Po najnovejših podatkih, se je Kitajski izvoz avgusta glede na leto prej povečal za 9,4% in tako presegel pričakovanja analitikov, ki so napovedovali okrog 8% rast.

Uradni podatki so pokazali tudi, da se je obseg uvoza glede na leto prej znižal za 2,4%, zaradi česar je država ustvarila rekordni presežek v višini 38,4 milijard evrov.

Nepričakovani padec uvoza je mnogo analitikov videlo kot znamenje nadaljnega šibkega domačega povpraševanja. Še posebej ostajajo v tem obdobju šibke korporativne naložbe in vlaganja v nepremičnine.

Medtem, ko je bila rast izvoza nekoliko višja od pričakovanj, pa je bila še vedno precej nižja od julijske 14,5% rasti.

Kitajska vlada si v zadnjem času prizadeva spodbuditi domače povpraševanje, v obdobju ko se gospodarska rast drugega največjega gospodarstva na svetu vse bolj upočasnjuje.

Kitajska proizvodna aktivnost avgusta upadla

Ta se je letošnjem prvem četrtletju upočasnila na 7,4% na letni ravni, kar je bila najnižja rast v zadnjem letu in pol. Rast si je v drugem četrtletju malenkostno opomogla in na letni ravni dosegla 7,5% nivo.

Presenetljive številke

Nekateri ekonomisti so opozorili, da najnovejši podatki o kitajskem izvozu kažejo na okrevanje svetovnega gospodarstva. Drugi so izrazili presenečenje nad številkami in izpostavili dejstvo, da rekordni trgovinski presežek na mednarodni ravni ne bo sprejet z navdušenjem.

"Moč Kitajskega izvoza sloni na precej širokih temeljih," je dejal Louis Kuijs, ekonomist pri banki RBS v Hong Kongu. "Nad rezultati smo nekoliko presenečeni, saj nismo dobili vtisa, da bi se svetovna trgovina tako okrepila - stvari se tukaj izboljšujejo, a ne z 9% letno rastjo".

Dodal je še, da je nad najnovejšimi podatki o izvozu "pozitivno presenečen", vendar dvomi o tem, kako dolgo bi lahko ostala rast izvoza tako močna.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce