Finančni trgi

Prispevki

Še en dokaz, da kriza včasih nič ne izuči …

Še en dokaz, da kriza včasih nič ne izuči …
February 29
08:57 2012

4 leta kasneje, ista zgodba. Hipotekarna banka Fannie Mae je danes zvezno vlado zaprosila za novih 4,6 milijarde dolarjev pomoči za pokritje izgube iz poslovanja zaradi nadaljevanja težav na trgu stanovanjskih nepremičnin. Banka je skupaj s sorodno Freddie Mac v državni lasti vse od zadnje finančne krize.

Obe banki, ki imata v rokah polovico vseh ameriških stanovanjskih hipotek, sta doslej od zvezne vlade dobili skoraj 200 milijard dolarjev pomoči. Fannie Mae je dobila 116 milijard, od česar je plačala nazaj le 20 milijard. Freddie je dobil 71 milijard, odplačal pa 15 milijard.

Fannie Mae je danes za zadnje četrtletje 2011 spet prijavila izgubo, in sicer v višini 2,41 milijarde dolarjev. V celotem lanskem letu je izguba znašala 16,9 milijarde dolarjev, kar je 2,9 milijarde dolarjev več kot leta 2010.

Katere banke bodo pogoltnile 108 milijard evrov?

Freddie Mac še ni poročal o poslovanju v zadnjem četrtletju, vendar pa se bo po pričakovanjih izguba nadaljevala.

Obe hipotekarni banki imata hude težave, ker se propadanje hipotek zaradi nesposobnosti odplačevanja posojilnih obrokov nadaljuje. Po drugi strani pa jima meče polena pod noge lastnica, to je zvezna vlada, s pomočjo lastnikom domov, da lahko refinancirajo posojila po nižjih obrestnih merah.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce