Finančni trgi

Prispevki

Svetovna banka znižala napovedi za globalno gospodarsko rast

Svetovna banka znižala napovedi za globalno gospodarsko rast
January 14
08:12 2015

Svetovna banka je znižala svojo napoved svetovne gospodarske rasti in opozorila ZDA da same ne morejo lastnoročno voditi gospodarskega okrevanja.

V svojem polletnem poročilu je Banka za letošnje leto napovedala 3% gospodarsko rast, medtem ko naj bi ta v letu 2016 znašala 3,3%, kar je precej nižje od junijskih napovedi, ki so znašale 3,4% za leto 2015 in 3,5% za leto 2016.

"Globalno gospodarstvo še vedno ne deluje samo z enim motorjem... Ameriškim. To pa ne obeta rožnate prihodnosti," je opozoril glavni ekonomist pri svetovni banki Kaushik Basu.

Kljub temu je dejal, da prinašajo nižje cene nafte nekaterim državam korist.

Svetovna banka: Ukrajinsko gospodarstvo se bo letos skrčilo za 8%

"Nižje cene nafte, ki naj bi vztrajale skozi celotno letošnje leto, po celem svetu nižajo inflacijo in bodo zelo verjetno za nekaj časa odložile zviševanje obrestnih mer v bogatih državah," je dejal Basu. "To ustvarja okno priložnosti za države uvoznice nafte, kot so Kitajska in Indija; zato pričakujemo da bo gospodarska rast v Indiji leta 2016 presegla 7%," je še dodal.

Vseeno je banka opozorila, da bodo nižje cene nafte prizadele gospodarstva izvoznic nafte kot je naprimer Rusija, kar bo znižalo pričakovanja o svetovni gospodarski rasti. Pri Svetovni banki, pričakujejo da se bo Rusko gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za 2,9% in letu 2016 pa naj bi rast znašala samo 0,1%.

Težave Evrskega območja

Nasprotno so dejali, da ob nizkih obrestnih merah ekonomska aktivnost v ZDA in Veliki Britanije "pridobiva na zagonu".

Kljub temu pa ostanki posledic finančne krize, še vedno otežujejo gospodarski razvcvet v Evrskem območju in na Japonskem.

Banka je hkrati opozorila da bi lahko nizka stopnja inflacije v evrskem območju še naprej vztrajala , zato je območju za letošnje leto napovedala gospodarsko rast v višini 1,1%, ta pa naj bi se v letih 201-17 okrepila na 1,6%. Medtem Japonski za letošnje leto napovedujejo 1,2% rast, v prihodnjem letu pa naj bi le-ta znašala 1,6%.

"Globalno gospodarstvo se je znašlo na nenavadnem razpotju," je še dodal Basu.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce