Finančni trgi

Prispevki

Tuje družbe na Kitajskem tarče proti monopolne politike

Tuje družbe na Kitajskem tarče proti monopolne politike
August 18
10:19 2014

Nemški proizvajalec avtomobilov Mercedes Benz, je bil po obsežni preiskavi s strani kitajskih oblasti, spoznan za krivega pri manipuliranju z cenami rezervnih delov.

Po poročanju kitajskih medijev so regulativne službe ugotovile, da je družba zlorabila svoj nadzor nad dobavo nadomestnih delov. Poročilo za zdaj sicer še ne omenja višine morebitnih kazni.

V protimonopolni preiskavi so se znašle tudi družbe BMW, Audi in Chrysler. V zadnjih mesecih pa so se z podobnimi preiskavami soočale še tuje družbe iz področja farmacije, tehnologije in prehrane.

Prejšnji teden je sicer Evropska gospodarska zbornica na Kitajskem, glede omenjenega vprašanja izrazila zaskrbljenost nad tem ali prihajajo tuja podjetja pod nesorazmerno pogost nadzor Kitajskih regulativnih oblasti.

Kitajska junija z manjšim trgovinskim presežkom

Nadzor

Po pisanju kitajskih medijev, so preiskovalne službe ugotovile, da so cene nadomestnih delov vozil v nekaterih delih države tako visoke, da bi nakup delov za izdelavo enega avtomobila Mercedesa razreda C, predstavljal strošek v protivrednosti nakupa 12 enakih novih vozil.

"Mercedes Benz je tipičen primer navpičnega določanja cen - s svojim prevladujočim položajem na trgu rezervnih delov, lahko obdrži popoln nadzor nad cenami," je dejal Žu Gao, vodja proti-monopolne enote v provinci Jiangsu.

Pri Toyoti so sporočili, da se je v preiskavi znašla tudi njihova pod-enota Lexus, pri General Motorsu pa so sporočili, da se je njihovo skupno podjetje na Kitajskem, že odzvalo na zahteve regulatorjev o dostopu do informacij.

V preiskavi sta se znašli še ameriška družba Qualcomm, ki se ukvarja z izdelavo čipov za mobilne telefone in velikan programske opreme Microsoft.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce