Finančni trgi

Prispevki

Twitter tik pred uvodno prodajo še povišal ceno delnice

Twitter tik pred uvodno prodajo še povišal ceno delnice
November 07
09:05 2013

Twitter gre danes na borzo, v zadnjem trenutku pa je zvišal ceno delnice na 26 dolarjev, kar pomeni, da naj bi skupna vrednost družbe znašala 18 milijard dolarjev. Ponujenih bo 70 milijonov delnic, zanimanje med vlagatelji pa je veliko.

Cena za delnico družbenega omrežja Twitter je pred uvodno prodajo na borzi, ki je napovedana za danes, dosegla 26 dolarjev, kar je več, kot je bilo napovedano v ponedeljek, ko je bila določena med 23 in 25 dolarji. Cena pa je za več kot četrtino višja od oktobrskih napovedi, ko so ceno določili med 17 in 20 dolarji.

Tako naj bi vrednost družbe, ki ima v lasti družbeno omrežje s kratkimi sporočili in ima 230 milijonov uporabnikov, znašala kar 18 milijard dolarjev. Sem so vštete tudi delnice zaposlenih. Raziskava agencije Reuters je pokazala, da kar tretjina registriranih uporabnikov omrežja ne uporablja.

Twitter ne bo uspel niti na krilih špekulacij?

Danes gre v prodajo 70 milijonov delnic, s katerimi naj bi Twitter zbral 1,82 milijarde dolarjev. Za razliko od Facebooka, ki je delnice na borzi ponudil lani, se je Twitter odločil, da jih bo prodajal na newyorški borzi. Facebook je namreč delnice prodajal na borzi Nasdaq, ki je bila sicer praviloma prva izbira za tehnološka podjetja.

A pri tem je naletel na številne težave pri naročilih. Newyorška borza pa je že opravila testne prodaje delnic Twitterja in se skuša s tem izogniti morebitnih tehničnim težavam. Twitterjeve delnice bodo imele na borzi oznako TWTR.

Več si preberite na 24ur.com

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce