Finančni trgi

Prispevki

Zaupanje japonskih potrošnikov avgusta navzdol

Zaupanje japonskih potrošnikov avgusta navzdol
September 09
10:11 2014

Zaupanje japonskih potrošnikov se je po najnovejši raziskavi avgusta poslabšalo prvič v zadnjih štirih mesecih.

Indeks razpoloženja je tako iz julijskih 41,5 točke zdrsnil na 41,2 točke (Indeks vrednosti 50 točk, pomeni da je enako število pesimističnih in optimističnih potrošnikov). Raziskava, ki vsebuje tudi poglede oseb na dohodke in zaposlovanje, prihaja le dan potem, ko so podatki pokazali, da se je japonsko gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo za 1,8%.

Večji upad BDP-ja od pričakovanj je v veliki meri posledica uvedbe višjega prometnega davka, ki je aprila iz 5% poskočil na 8%. Nadaljnje višanje davka je predvideno za leto 2015.

"Previdna odločitev"

Zaradi negativnega vpliva povišanja davka na gospodarsko rast države prihaja sedaj do vse več pozivov premierui Šinzu Abeju, da odloži načrtovano povišanje, medtem ko se japonska centralna banka sooča z svežimi zahtevami za razširitev programa spodbud.

Japonska zabeležila presenetljivo visoko rast plač

Abe naj bi se o usodi nadaljnjega povišanja obdavčitve, ki bi davek premaknila na 10% oktobra prihodnje leto odločil do decembra.

Zasebna potrošnja predstavlja sicer okrog 60% vse gospodarske aktivnosti na Japonskem.

Japonski gospodarski minister Akira Amari je prejšnji petek dejal, da je vlada pripravljena na uvedbo novega svežnja spodbud, s pomočjo katerega bi omilili vpliv ponovnega povišanja prometnega davka, če bi prišlo doo njegove uvedbe.

Hkrati je dodal, da je premeier glede nadaljne rasti obdavčitve "popolnoma nevtralen". "Premier je dejal, da dosedaj še nobena država na svetu ni podvojila svoje davčne stopnje v samo letu in pol," je dejal Amari. "Pričakujem, da bo sprejel precej previdno odločitev".

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce