Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovna banka napoveduje prvi porast skrajne revščine v zadnjih 20 letih

Svetovna banka napoveduje prvi porast skrajne revščine v zadnjih 20 letih
October 08
07:24 2020

Svetovna banka je napovedala, da se bo raven ekstremne revščine letos prvič v zadnjih dveh desetletjih povečala, saj naj bi kitajski koronavirus v to kategorijo letos pahnil do 115 milijonov ljudi po vsem svetu. Pandemija naj bi po besedah banke okrepila moč konfliktov in podnebnih sprememb, ki so že doslej upočasnjevale upočasnitev revščine.

Hkrati so dodali, da bi se lahko porast ekstremne revščine v prihodnjem letu povišal na 150 milijonov ljudi. Za ekstremno revščino se šteje življenje z manj kot 1,9 dolarja na dan.

Predvideno povečanje bi bilo prvi tak dodgodek po letu 1998, ko je azijska finančna kriza pretresla svetovno gospodarstvo. Pred pandemijo je banka načrtovala znižanje obsega skrajne revščine v letu 2020 na 7,9 odstotka svetovnega prebivalstva. A po novem naj bi ta sedaj prizadela med 9,1 in 9,4 odstotka svetovnega prebivalstva.

Po odhodu predsednika Trumpa iz bolnišnice so trgi dosegli dvotedenske viške

Na drugi strani lestvice so milijarderji med pandemijo doseli rekordno bogatsvo, največ pa so zaslužili vodilni delavci v tehnoloških podjtejih in industriji. Po poročanju švicarske banke UBS naj bi se premoženje najbogatejših v letošnjem drugem četrtletju povečalo za 27,5 odstotka.

"Resne težave"

Od leta 2013 si Svetovna banka prizadeva, da bi do leta 2030 v ektremni revščini živelo največ 3 odstotke svetovnega prebivalstva. A po njihovem mnenju je sedaj ta cilj postal nedosegljiv brez "hitrih, pomembnih in bistvenih ukrepov politike".

Poročilo Svetovne banke je pokazalo, da bi bilo veliko novih primerov revščine v državah, ki že imajo visoko stopnjo revščine, pri čemer bi 82 odstotkov primerov prišlo iz takoimenovanih "držav z srednje visokimi dohodki".

Med letoma 2015 in 2017 se je revščine rešilo 52 milijonov ljudi, vseeno pa je bila stopnja upada revščine v tem obdobju nižja od 0,5 odstotka na leto. To je bilo manj hitro kot v obdobju med letoma 1990 in 2015, ko je svetovna revščina upadala po približno 1 odstotni stopnji na leto.

"Zaradi pandemije in svetovne recesije, bi lahko dodatnih 1,4 odstotka svetovnega prebivalstva zapadlo v skrajno revščino," je dejal predsednik Svetovne banke, David Malpass.

Dejal je, da je obrat "resna težava" za katero se bi morale države pripraviti v obdobju po pandemiji Covid-19 , tako, da bi kapitalu, delu, veščinam in inovacijam omogočili prehod v nova podjetja in sektorje.

Vseeno se je zavezal, da bo Svetovna banka državam v razvoju na voljo za podporo medtem ko si "prizadevajo za trajnostno in vključujoče okrevanje".

Posojilodajalec z sedežem v Washingtonu ponuja nepovratna sredstva in ugodna posojila z nizkimi obrestnimi merami v vrednosti 160 milijard ameriških dolarjev, s čimer pomagajo pri reševanju krize več kot 100 revnejšim državam po vsem svetu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles