Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovna Banka z “temačnimi obeti” za svetovno gospodarstvo

Svetovna Banka z “temačnimi obeti” za svetovno gospodarstvo
January 12
07:38 2022

Svetovno gospodarstvo se sooča z "temačnimi obeti", je opozoril predsednik Svetovne banke David Malpass, saj vpliv pandemije kitajske kuge še naprej obremenjuje rast - zlasti v revnih državah.

Zadnja napoved njegove organizacije tako predvideva, da se bo svetovna gospodarska rast iz 5,5 odstotka v letu 2021, letos upočasnila na 4,1 odstotka. Upočasnitev so pripisali grožnji virusa, zmanjševanju gospodarskih spodbud vlad po svetu in zmanjševanju začetnega okrevanja povpraševanja.

Do leta 2023 se bo gospodarska aktivnost v vseh razvitih gospodarstvih, kot so ZDA, Evroobmočje in Japonska verjetno do konca opomogla od udarca, ki ga je povzročila kitajska kuga, so sporočili iz banke. Na drugi strani naj bi ostala proizvodnja v državah v razvoju in državah v vzponu, do 4 odstotke nižja, kot je bila pred kitajsko kugo.

Apple prvi presegel mejnik vrednosti 3 bilijonov dolarjev

Malpass je za poslabšanje stanja s spodbujanjem svetovne inflacije, okrivil programa spodbud v najbogatejših državah. Čeprav so banke v številnih državah, vključno z ZDA sedaj začele dvigovati obrestne mere, da bi skušali zajeziti rast cen, pa je Malpass opozoril, da bi lahko višji stroški izposojanja denarja škodili gospodarski dejavnosti, zlasti v šibkejših gospodarstvih.

Poročilo Svetovne banke o globalnih gospodarskih perspektivah pravi, da si je svetovno gospodarstvo v letu 2021 opomoglo od pandemije z najmočnejšo ekspanzijo po recesiji v zadnjih 80 letih.

A po njihovih pričakovanjih naj bi se rast letos upočasnila, saj bodo gospodinjstva obremenjevale nove različice kitajske kuge in naraščajoče cene izdelkov, kot sta hrana in energija. Hkrati naj bi bila globalno inflacija najvišja po letu 2008.

Banka, ki daje posojila državam po vsem svetu je hkrati opozorila, da prestavljajo velika tveganja za rast tudi ozka grla v dobavnih verigah in zmanjševanje spodbujevalnih programov.

Upočasnitev rasti v drugi polovici lanskega leta je bila tako že večja, kot je banka pričakovala v svoji junijski napovedi, kar je bila posledica novih različic kitajske kuge. Letos banka pričakuje "izrazito upočasnitev" in napoveduje, da se bo svetovna gospodarska rast v letu 2023 dodatno znižala in dosegala zgolj 3,2 odstotka.

Globalno rast najbolj upočasnjuje padec rasti na Kitajskem, kjer naj bi stopnja rasti iz 8 odstotkov upadla na 5,1 odstotka in v ZDA, kjer naj bi rast iz 5,6 odstotka v letu 2021 upadla na 3,7 odstotka. Rast v Evroobmočju se bo iz 5,2 odstotka upočasnila na 4,2 odstotka, napoveduje banka.

Svetlo točko predstavlja Indija, kjer naj bi se rast iz 8,3 odstotka, letos povišala na 8,7 odstotka.

Kljub temu se številni razvijajoči se trgi soočajo z dodatnimi izzivi, kot je nizka precepljenost ljudi. V Latinski Ameriki in na Karibih naj bi se tako gospodarska rasti iz 6,7 odstotka v letu 2021, letos upočasnila zgolj na 2,6 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles