Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovna razprodaja obveznic se je ustavila, poslovanje umirjeno

Svetovna razprodaja obveznic se je ustavila, poslovanje umirjeno
October 10
06:34 2018

Azijske delnice so se v sredo komaj premaknile potem, ko so včeraj svetovne delnice dosegle najnižje nivoje v zadnjih osmih tednih zaradi zaskrbljenosti glede svetovne gospodarske rasti. Najširši indeks azijsko-pacifiške regije brez Japonske je tako posloval brez sprememb, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei padel za 0,4 odstotka, avstralske delnice pa so zabeležile skromno 0,1 odstotno rast.

Na Kitajskem je glavni borzni indeks Shanghai Composite padel za 0,2 odstotka, medtem ko so delnice na borzi v Hong Kongu zrasle za 0,3 odstotka.

"Ker na svetovnih borznih trgih še naprej prevladuje negotovost, številni vlagatelji še naprej ostajajo ob strani, dokler se v ameriški zakladnici in na kitajskih trgih ne pojavi več jasnosti," je povedal Yasuo Sakima iz družbe Libra Investments.

V ZDA imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti po letu 1969

Merodajne 10 letne ameriške državne obveznice so se z donosom v višini 3,261 odstotka dotaknile najvišjih nivojev v zadnjih sedmih letih in pol, medtem ko so tridesetletne obveznice zrasle najvišje v zadnjih štirih letih, a so kasneje izgubile na vrednosti.

Nekateri trgovalci so dejali, da je za to odgovoren predsednik Trump, ki je dejal, da Ameriška centralna banka prehitro dviga obrestne mere, ko je inflacija minimalna in so vladni podatki pokazali na močno gospodarstvo.

Na Wall streetu je bilo poslovanje včeraj mešano. Indeks Dow Jones je tako izgubil 0,21 odstotka vrednosti, medtem ko sta indeks S&P 500 in Nasdaq svoji vrednosti ohranila skoraj nespremenjeni.

Mednarodni denarni sklad je medtem zmanjšal napoved svetovne gospodarske rasti za leti 2018 in 2019, kot tudi napovedi rasti za ZDA in Kitajsko v prihodnjem letu, pri čemer so kot ključen dejavnik navedli posledice trgovinske vojne.

Dolar je zaradi padca donosnosti obveznic izgubil na vrednosti, potem ko se je v primerjavi z košarico valut pred tem dotaknil najvišjega nivoja v zadnjih sedmih tednih.

Cene nafte so se danes znižale , potem ko je IMF znižala napoved svetovne gospodarske rasti, vseeno pa so cene nekaj podpore našle v novici, da se je orkan Michael preusmeril proti Floridi, kar je povzročilo zaustavitev skoraj 40 odstotkov proizvodnje surove nafte v mehiškem zalivu.

Ameriška lahka nafta je tako izgubila 0,5 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 74,61 dolarja za sod, medtem, ko se je cena mednarodno merodajne nafte znamke Brent znižala za 0,2 odstotka na 84,8 dolarja za sod.

Cene zlata se danes niso spremenile, saj ostajajo vlagatelji previdni potem, ko so se cene zaradi ameriških dvigov obrestnih mer umaknile iz najvišjih nivojev v zadnjih nekaj letih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce