Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovne delnice danes krepko v rdečem

Svetovne delnice danes krepko v rdečem
October 11
05:55 2018

Azijske delnice so med zgodnjim trgovanjem utrpele visoke izgube, potem ko je zaskrbljenost o višjih ameriških obrestnih merah in svetovni trgovinski vojni vlagatelje prisilila k prodaji tveganih naložb.

Trgi v Aziji so sicer sledili včerajšnjemu dogajanju na ameriških delniških trgih, ki so včeraj utrpeli najvišje enodnevne padce vrednosti v zadnjih nekaj mesecih.

Japonski referenčni borzni indeks Nikkei 225 je tako izgubil 3,9 odstotka vrednosti in je na poti k največjemu dnevnemu padcu vrednosti po letošnjem marcu. Na Kitajskem je indeks Shanghai Composite izgubil isti odstotek in padel na najnižje nivoje po letu 2014. Tudi indeks Hang Seng iz Hong Konga je izgubil 3,8 odstotka vrednosti.

Microsoft naj bi prejel regulativno odobritev EU za prevzem družbe GitHub

Ameriška centralna banka (FED) se je v septembru odločila za zvišanje obrestnih mer, saj je gospodarstvo doseglo visoko rast. Višje obrestne mere sicer pospešujejo zadolževanje, upočasnjujejo gospodarsko dejavnost in zmanjšujejo apetit vlagateljev za tveganje.

Trgovinska vojna pod vodstvom ZDA je prav tako poskrbela za zaskrbljenost med vlagatelji in obete za svetovno gospodarsko rast.

Trump z napadom na "nori" FED

Ameriški trgi so se v letošnjem letu odrezali bolje od pričakovanj in zabeležili lepo okrevanje po pretresih v začetku leta, kar jim je omogočilo postavitev novih rekordnih vrednosti prek poletja. A zdaj je z dvigovanjem obrestnih mer začela FED, ki si želi dvige še pospešiti.

Banka je tako prejšnji mesec opustila svoj opis politike kot "prilagodljive", kar odraža mnenje, da je gospodarstvo dovolj močno in ne potrebuje spodbud, ki jih je prejemalo v času po finančni krizi.

Azija je imela po svetovni krizi korist od nizkih obrestnih mer, saj so vlagatelji svoj denar raje vlagali na trge, ki so ponujali višje donose.

Možnost zmanjševanja ameriških spodbud, skupaj s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, bi lahko po mnenju IMF škodila svetovni gospodarski rasti.

Ameriški predsednik Donald Trump je bil glede odločitve FED-a za povišanje obrestnih mer še posebej kritičen in v sredo novinarjem dejal, da banka "dela veliko napako". "Mislim, da se jim je pri banki zmešalo," je dejal.

Padci na borznih trgih prihajajo pred sezono objave ameriških poslovnih zaslužkov, ko podjetja vlagateljem zagotavljajo posodobitve svojih obetov za poslovanje v preostalem delu leta.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce