Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovne delnice so na dobri poti k drugemu zaporednemu tednu rasti

Svetovne delnice so na dobri poti k drugemu zaporednemu tednu rasti
February 14
07:44 2020

Azijske delnice so v petek nekoliko pridobile na vrednosti in so na poti k drugemu zaporednemu tednu z rastjo, k čemur so najbolj pripomogla upanja na pomoč oblasti za blažitev vpliva epidemije korona virusa na njihova gospodarstva.

Evropske delnice naj bi po pričakovanjih danes pridobivale na vrednosti, saj so terminske pogodbe za vseevropski delniški indeks Euro Stoxx 50 zrasle za 0,21 odstotka.

Medtem je najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske v petek pridobil 0,25 odstotka vrednosti, tedenski dobiček pa je dosegel 1,77 odstotka. Kitajske delniški indeks CSI 300 je pridobil 0,69 odstotka vrednosti in je že povrnil kar 95 odstotkov izgub nastalih od začetka izbruha korona virusa.

Indeks kitajskih tehnoloških delnic Chinext je zrasel za 0,8 odstotka in dosegel dvoletni višek, pri čemer so največ prispevale delnice biotehnoloških družb.

"Kitajska že sprejema ukrepe za lajšanje monetarne politike in zagotavlja večjo likvidnost, zelo verjetni pa so tudi dodatni spodbujevalni ukrepi. Tovarne začenjajo ponovno odpirati svoja vrata, čeprav z nekaj zamudami," je dejal Jukino Jamada iz družbe Daiwa Securities.

Japonski indeks Nikkei 225 je na drugi strani izgubil 0,59 odstotka vrednosti, k temu pa so pripomogle novice o prvi žrtvi korona virusa v državi in znakom za potencialno porast okužb v državi.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 včeraj upadel za 0,16 odstotka, vseeno pa so danes terminske pogodbe za ta indeks pridobile 0,23 odstotka vrednosti.

Zaradi virusa je velik del kitajskih tovarn še naprej zaprt

Število dnevnih smrtnih primerov zaradi virusa v provinci Hubei se je prepolovilo, število novih primerov pa je padlo iz rekordnih ravni doseženih včeraj.

Analitik Rjutaro Kimura iz družbe Axa Investment Managemen pričakuje "velik vpliv" na globalno ekonomijo, saj Kitajska sedaj predstavlja 17 odstotkov svetovnega gospodarstva, medtem ko je med izbruhom SARS-a v letih 2002-03 predstavljala zgolj 4 odstotke in je sestavni del več pomembnih svetovnih dobavnih verig.

"To pomeni, da bodo države verjetno dlje obdržale nizke obrestne mere, ki bodo ohranjale nizke donose svetovnih obveznic. Takšna pričakovanja pa podpirajo svetovne cene delnic."

Razpoloženje na trgih se je izboljšalo tudi potem, ko je predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da velik skok novih primerov na Kitajskem odraža odločitev tamkajšnjih oblasti, da z uporabo prsnih rentgenov prerazporedijo pretekle sumljive primere in ne gre nujno za "vrh ledene gore" širše epidemije.

Vseeno so skeptiki menila, da dejanje spodkopava zaupanje v natančnost podatkov, kar je sicer pri kitajskih informacijah stalnica.

Medtem se je zaradi virusa okrepilo povpraševanje po ameriškem dolarju. Dolar je tako proti košarici drugih valut v tem mesecu pridobil 1,8 odstotka vrednosti. Evro je v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,0827 dolarja, kar je najnižji nivo v skoraj zadnjih treh letih.

Pri padcu vrednosti evra pa igrajo vlogo tudi, tako rastoče politične negotovosti v Nemčiji, kot počasna gospodarska rast v regiji.

Annegret Kramp-Karrenbauer, za katero se je dolgo pričakovalo, da bo na volitvah prihodnje leto nasledila kanclerko Angelo Merkel, je v začetku tega tedna odpovedala kandidaturo za vodilno mesto, kar vzbuja pomisleke glede politične stabilnosti v največjem evropskem gospodarstvu.

Podatki o BDP-ju v Evrskem območju naj bi po pričakovanjih v petek pokazali na skromno 0,1 odstotno gospodarsko rast glede na prejšnje četrtletje.

Cene nafte so danes podaljšale svoje okrevanje, saj vlagatelji upajo, da bodo največji proizvajalci na svetu zmanjšali svojo proizvodnjo, saj povpraševanje zaradi izbruha korona virusa kot kaže upada. Mednarodna agencija za energijo (IEA) tako pričakuje, da se bo povpraševanje po nafti v prvem četrtletju prvič v zadnjih desetih letih zmanjšalo.

Terminske pogodbe za ameriško lahko nafto so danes pridobile 0,12 odstotka na 51,48 dolarja za sod in so v tem tednu pridobile 2,3 odstotka, s čimer so na dobri poti k dosegli prvega tedenskega dobička v zadnjem mesecu in pol.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce