Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Svetovne delnice na rekordnih nivojih

Svetovne delnice na rekordnih nivojih
November 03
06:28 2021

Svetovne delnice so se gibale na rekordno visokih nivojih medtem, ko bili valutni trgi in ameriške obveznice stabilni, saj vlagatelji pričakujejo umik denarnih spodbud iz obdobja pandemije v največjem gospodarstvu na svatu.

Ameriška centralna banka naj bi po pričakovanjih ob 18h po lokalnem času objavila svoje načrte za začetek zmanjševanja svojega programa odkupa sredstev v višini 120 milijard dolarjev na mesec. Pred težko pričakovanim zasedanjem azijske delnice danes niso uspele slediti včerajšnji močni rasti delnic na Wall Streetu.

ZDA v tretjem četrtletju z močnim upadom gospodarske rasti

Trgi so skoraj popolnoma prepričani, da se bo banka odločila za zmanjšanje spodbud, vseeno pa jih zanima, ali bodo oblikovalci politike dali kakršne koli namige, o možnosti zviševanja obrestnih mer v prihodnjem letu.

"Čeprav so trgi še naprej prepričani, da se bo banka odločila za začetek zmanjševanja spodbud, pa ostaja skepticizem glede tega, kako nestrpni bodo na fronti zviševanja obrestnih mer," so v jutranjem sporočilu svojim strankam zapisali analitiki iz družbe Westpac.

Uradniki centralne banke si prizadevajo ohraniti ravnovesje med zvišanjem obrestnih mer, s čimer bi obvladali inflacijo in dati gospodarstvu čim več časa za obnovitev delovnih mest, izgubljeni sredi pandemije kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,33 odstotka, medtem ko so bile borze na Japonskem zaradi praznikov zaprte.

Največ so danes pridobile avstralske delnice, ki so zrasle za 1,3 odstotka. Na drugi strani se je znašel hongkonški indeks Hang Seng, ki je izgubil 1 odstotek vrednosti, medtem ko je korejski indeks Kospi upadel za 1,2 odstotka. Delnice na kitajskem so bile stabilne, potem ko so podatki pokazali, da se je dejavnost storitvenega sektorja v državi oktobra povečala.

Včeraj je delniški indeks, ki meri uspešnost lastniškega kapitala v 50 državah po vsem svetu, trgovalno sejo zaključil na rekordnih nivojih, k čemur so največ pripomogli trije glavni ameriški borzni indeksi, ki so vse dosegli nove rekordne nivoje, pri novem rekordu pa je sejo zaključil tudi vseevropski delniški indeks STOXX 600.

Za visoke nivoje delnic so odgovorni močni dobički podjetij v Evropi in Severni Ameriki.

V nasprotju se azijske delnice že od začetka leta gibljejo navzdol in so od viškov iz februarja izgubile že več kot 13 odstotkov vrednosti. To je večinoma posledica obsežnih zakonodajnih sprememb na Kitajskem, kje komunistična partija kosi po gospodarstvu in si želi podjarmiti vse neposlušne subjekte.

Gibanja na valutnih trgih so bila danes umirjena. Dolar se je v primerjavi z jenom in evrom obdržal v bližini nedavnih rekordnih nivojev.

V drugih novicah o centralnih bankah po svetu, bi lahko Bank of England v četrtek postala prva izmed pomembnih centralnih bank, ki bi po pandemiji kitajske kuge zvišala obrestne mere.

Na surovinskih trgih so se cene nafte danes znižale, saj so industrijski podatki pokazali na močno povečanje zalog nafte v ZDA, ki so največji porabnik nafte na svetu, v času ko se povečuje pritisk na proizvajalke nafte OPEC za povečanje proizvodnje.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 1,2 odstotka na 83,74 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 82,65 dolarja.

Cena zlata se je znižala za 0,2 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles