Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovni borzni trgi so teden začeli z visokimi izgubami

Svetovni borzni trgi so teden začeli z visokimi izgubami
February 06
07:41 2018

Azijski trgi so danes sledili včerajšnjemu dogajanju na ameriških trgih in zabeležili težke padce vrednosti. Japonski indeks Nikkei 225 je tako utrpel največji dnevni padec vrednosti po letu 1990, predenj si je nato nekoliko opomogel. To se je sicer zgodilo potem, ko je ameriški borzni indeks Dow Jones, včeraj utrpel največjo izgubo vrednosti v več kot šestih letih.

Padci sicer sledijo nekaj dobrim letom za vlagatelje. V letu 2017 je tako Dow pridobil 25 odstotkov vrednosti, k čemur je najbolj pripomoglo aktivno gospodarstvo in močni dobički podjetij. A razprodaja se je začela prejšnji teden, saj je dobro poročilo o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA spodbudilo pričakovanja, da se bo Ameriška centralna banka za zviševanje obrestnih mer odločila hitreje od pričakovanj.

"Gospodarske novice iz ZDA so bile boljše od pričakovanj," je dejal David Kuo, iz družbe za finančno svetovanje Motley Fool. "Tako so perverzno, za popravek na trgu odgovorne pozitivne gospodarske novice."

Dow Jones v petek z največjim dnevnim padcem po letu 2016

Trgi v Aziji sicer po navadi sledijo dogajanju v ZDA. Drugod v regiji je japonski borzni indeks Nikkei 225 dan zaključil z 4,7 odstotnim padcem vrednosti, medtem ko je hongkonški borzni indeks Hang Seng izgubil 4,5 odstotka. Korejski borzni indeks Kospi je izgubil 2,6 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni avstralski borzni indeks ASX 200 padel za 3,2 odstotka.

Ameriške terminske pogodbe tudi za danes nakazujejo na nadaljnje ostre padce vrednosti, ko se bodo trgi uradno odprli.

Kaj se je zgodilo v ZDA?

V ponedeljek je indeks Dow Jones Industrial Average izgubil 1175 točk, oziroma 4,6 odstotka in trgovalni dan zaključil pri nivoju 24.345,75 točke. Gre za največji padec vrednosti indeksa v odstotkih po avgustu 2011, ko je trgi zabeležili velike izgube v "črnem ponedeljku" - dnevu, ko je agencija Standard & Poor's znižala bonitetno oceno ZDA.

Padcu so sledili tudi drugi glavni indeks na ameriški borzi, tako je širši indeks S&P 500 padel za 4,1 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 3,7 odstotka vrednosti. Iz Bele hiše so pohiteli z pomiritvijo vlagateljev in dejali, da se osredotočajo na "dolgoročne gospodarske osnove, ki ostajajo še naprej zelo močne".

Zakaj se to dogaja?

Visoke izgube v Aziji sledijo padcem iz Wall Streeta, saj se vlagatelji odzivajo na spremembo obetov za ameriško in svetovno gospodarstvo in kaj bi ti lahko pomenili za stroške zadolževanja. "Prodaja delnic... odraža okolje z višjimi obrestnimi merami od pričakovanj," je dejal analitik pri družbi CMC Markets, Michael McCarthy.

V odgovor na to dogajanje, so se vlagatelji odločili za razprodajo delnicin svoj denar vložili v sredstva, kot so obveznice, ki imajo največ koristi od višnjih obrestnih mer.

"Ne gre za kolaps gospodarstva. Tu ne gre za zaskrbljenost, da trgi ne bodo delovali dobro," je dejala Erin Gibbs, vodja portfelja pri družbi S&P Global Market Intelligence. "Gre za zaskrbljenost, da gre gospodarstvu v bistvu precej bolje od pričakovanj, zaradi česar ga je potrebno ponovno ovrednotiti," je dejala.

Bo imelo trenutno dogajanje dolgoročne posledice?

Analitiki pravijo, da bodo morali biti vlagatelji kratkoročno pripravljeni na bolj volatilno dogajanje na borznih trgih. Joel Prakken iz družbe IHS Markit je tako napovedal, da bodo dobički iz naslova delnic v naslednjih dveh letih omejeni.

"Razlika med tem in lanskim letom je v tem, da bomo letos videli več obdobji volatilnosti, medtem ko se trgi odzivajo na višjo inflacijo," je dejal. "Tega preprosto nismo več vajeni, saj na trgu že dolgo ni bilo pomembnega popravka." Hkrati je dodal, da bi se moralo stanje na trgih bolj krepko poslabšati, da bi ga začelo skrbeti za širše gospodarstvo.

Na drugi strani so imeli Azijski trgi od v zadnjem desetletju nizkih obrestnih mer v ZDA veliko koristi, saj se je tja zlivalo veliko denarja v upanju na večje donose. Analitiki so sedaj mnenja, da bi lahko pričakovana rast obrestnih mer v ZDA, imela dolgoročne vplive na Azijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce