Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovni delniški trgi so v nov teden vstopili z pozitivno rastjo

Svetovni delniški trgi so v nov teden vstopili z pozitivno rastjo
April 15
06:41 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z močno rastjo, saj je ameriški finančni minister Steven Mnuchin izrazil upanje, da se trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko približujejo zaključku, medtem ko so podatki o kitajskem izvozu in bančnih posojilih okrepili zaupanje v svetovno gospodarstvo.

Posledično izboljšanje apetita do tveganih naložb se je odrazilo v povišanju vrednosti dolarja v primerjavi z drugimi pomembnejšimi valutami.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je tako danes zrasel za 0,6 odstotka in dosegel najvišje nivoje po juliju. Kitajske delnice so vodile rast, saj je indeks CSI 300 pridobil kar 2,2 odstotka vrednosti.

Trgi čakajo na poročila o zaslužkih velikih ameriških korporacij

Hongkonški indeks Hang Seng je pridobil 1,2 odstotka medtem ko je korejski indeks Kospi zrasel za 0,7 odstotka. Zabavi se je pridružil tudi glavni japonski borzni indeks Nikkei, ki je zrasel za 1,4 odstotka in dosegel najvišje nivoje po decembru.

"Bikovske delnice so spet dobile veter v jadra z izboljšano rastjo a stalno inflacijo, zmanjšanjem trgovinskih napetosti in z poročilo o prihodkih, ki so bila dobra oziroma boljša od pričakovanj," so zapisali analitiki pri JPMorganu.

Rast sledi petkovemu dogajanju na Wall Streetu, ko so se vlagatelji pozitivno odzvali na podate iz Kitajske, ki so pokazali, da je izvoz države v marcu dosegel najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih, medtem ko so se bančna posojila dvignila za več od pričakovanj.

Vlagatelji so pozdravili tudi napredek v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko.

V soboto je Mnuchin dejal, da bo nov trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko segel precej dlje od prejšnjih dogovorov med državama in izrazil upanje, da sta državi "blizu zaključnega kroga pogajanj". Dodaten optimizem je med vlagatelje vneslo današnje poročanje medijev, da naj bi ameriški pogajalci omejili svoja zahteve o kitajskem zmanjšanju subvencij industrijam, kot pogoj za doseglo sporazuma, potem ko se je Peking temu močno upiral.

Nagrada za tveganje

Vlagatelji se sedaj ozirajo naprej k objavi bruto družbenega proizvoda Kitajske za prvo četrtletje, ki naj bi bilo obelodanjeno v sredo. Po mnenju ekonomistov naj bi se kitajska rast upočasnila na 6,3 odstotno na letni ravni, kar bi bilo najmanj od svetovne finančne krize pred desetletjem.

Vse oči so usmerjene tudi na objavo poslovnih rezultatov velikih ameriških podjetij, potem ko so rezultati banke JPMorgan prejšnji teden zlahka presegli napovedi analitikov.

V petek so ameriški delniški indeksi zabeležili visoko rast, indeks Dow Jones je tako pridobil odstotke vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 0,7 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 0,5 odstotka.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,1309 dolarja. Skupna valuta je bila podprta zaradi vzpodbudnih znakov iz gospodarstva evrskega območja, saj se je industrijska proizvodnja v februarju znižala za manj od pričakovanj.

Na surovinskih trgih je bilo prejšnji teden doseženih nekaj mejnikov, saj je nafta znamke Brent prebila mejo 70 dolarjev za sod, medtem ko je ameriška lahka nafta dosegla šesti zaporedni teden rasti, kar se je zgodilo prvič po začetku leta 2016.

Terminske pogodbe z Brentovo nafto so danes izgubile 14 centov in upadel na nivo 71,41 dolarja za sod, medtem ko se je cena ameriške nafte znižala za 29 centov na 63,6 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce