Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovni finančni trgi v rdečem po novih trgovinskih napetostih med ZDA in Kitajsko

Svetovni finančni trgi v rdečem po novih trgovinskih napetostih med ZDA in Kitajsko
May 08
06:53 2019

Globalni trgi so po nepričakovani grožnji ameriškega predsednika, da bo uvedel nove uvozne dajatve na kitajski izvoz izgubili na vrednosti. Med današnjim trgovalnim dnevom je japonski indeks Nikkei 225 izgubil 1,5 odstotka vrednosti, potem ko je včeraj glavni borzni indeks na Wall Streetu, Dow Jones izgubil 1,8 odstotka.

Ameriški predsednik Donald Trump je potem, ko naj bi Peking poizkušal ponovno odpreti pogajanja o že dorečenih stvareh v trgovinskem sporazumu, zagrozil, da bo podvojil uvozne dajatve na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev do konca tega tedna. Kljub temu naj bi kitajska delegacija vseeno prišla na trgovinske pogovore, ki bodo ta teden potekali v ZDA.

ZDA z najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih skoraj 50 letih

Pogovori, ki jih bo na kitajski strani vodil podpredsednik Liu He naj bi se tako v Washingtonu nadaljevali v četrtek.

Azijski trgi so v sredo izgubili na vrednosti, potem ko so vlagatelji med prejšnjo sejo iskali zavetje v varnejših državnih obveznicah in japonskem jenu.

"Medtem ko predelujemo pomen grožnje z uvoznimi dajatvami, smo nekoliko manj optimistični, da bomo konec tega tedna videli napredek, ki bi omogočil preprečitev sprejema nadaljnjih dajatev," je dejal glavni direktor za naložbe pri družbi Wilmington Trust, Tony Roth.

V ZDA je indeks S&P 500 zabeležil četrto negativno trgovalno sejo v zadnjih petih dneh in izgubil 1,7 odstotka vrednosti. Vrednost delnic družbe Boeing, ki je največji ameriški izvoznik na Kitajsko, so upadle za 4 odstotke, medtem ko so delnice izdelovalca gradbene opreme Caterpillar padle za 2,3 odstotka.

V Evropi so delniški trgi prav tako izgubljali na vrednosti, glavni britanski borzni indeks FTSE 100 je izgubil 1,6 odstotka vrednosti, francoski CAC-40 in nemški DAX pa sta izgubila 1,6 odstotka vrednosti.

V ponedeljek je ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer Kitajsko obtožil, da poizkuša spremeniti besedilo sporazuma med državama, medtem ko se pogajanja približujejo zaključnim fazam.

Kljub temu je vztrajal, da je dogovor še naprej mogoč. "Na tej točki ne bomo prekinili pogovorov. A trenutno velja ... v petek bodo nove uvozne dajatve uveljavljene," je dejal.

Padci na borzah prihajajo potem ko so ameriška podjetja poročala o močnih zaslužkih v prvem četrtletju. Od 414 podjetij, ki kotirajo na indeksu S&P in so dosedaj objavila svoja poročila o dohodkih, jih je približno tri četrtine preseglo napovedi analitikov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce