Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Svetovni trgi danes v rdečem

Svetovni trgi danes v rdečem
September 09
05:46 2021

Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije upočasnitve svetovne gospodarske rasti in morebitnega zmanjševanja spodbud iz strani centralnih bank.

Še posebej v središču pozornosti je Evropska centralna banka, za katero analitiki kasneje danes pričakujejo, da bo napovedala znaten korak k zmanjšanju nujne gospodarske podpore.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 1,04 odstotka vrednosti, medtem ko je japonski indeks Nikkei upadel za 0,38 odstotka.

Pomanjkanje čipov naj bi avtomobilsko industrijo pestilo tudi prihodnje leto

Na vrednosti so izgubili tudi delniški indeksi v Avstraliji (-1,01%), Koreji (-0,74%) in Hong Kongu (-1,17%), pri čemer so najbolj na vrednosti izgubljale delnice tehnoloških družb.

Indeks Hang Seng je med zgodnjim trgovanjem upadel vse do 2,44 odstotka, za kar je bil najbolj odgovoren kar 3,7 odstoten padec vrednosti delnic družbe Tencent, medtem ko delnice družbe Netease izgubile več kot 7 odstotkov vrednosti. To je bila posledica najnovejšega napada komunističnih oblasti iz Pekinga, ki je v sredo sklicala podjetja, ki izdelujejo računalniške igre in jih posvarila o izvajanju najnovejših avtoritarnih pravil za ta sektor.

Kitajski glavni delniški indeks CSI 300 je danes upadel za 0,41 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 danes izgubile 0,16 odstotka vrednosti.

Edison Pun iz družbe Saxo Markets je medvedji preobrat na trgih pripisal, močnim podatkom o prostih delovnih mestih v ZDA, kar pomeni, "da je trg dela še vedno močan, kar bi lahko pomenilo, da bi se lahko zmanjševanje spodbud, kljub slabim podatkom o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA za avgust, začelo že v letošnjem zadnjem četrtletju," je dejal.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones včeraj izgubil 0,2 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je upadel za 0,13 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nadaq izgubil 0,57 odstotka vrednosti.

Analitiki po današnjem srečanju vodstva pričakujejo, da bo ECB od naslednjega četrtletja napovedala zmanjšanja hitrosti odkupa nujnih obveznic, a bo v skladu s svojim programom z nakupi nadaljevala vsaj do leta 2024, po možnosti pa še veliko dlje.

Pred odločitvijo je vrednost evra v primerjavi z dolarjem zdrsnila na nivo 1,1814 dolarja, kar je nekoliko pod dvomesečnim maksimumom iz petka pri 1,1909 dolarja.

Na surovinskih trgih so se cene nafte znižale in izgubile dobičke iz prejšnje trgovalne seje, čeprav je počasno okrevanje proizvodnje v mehiškem zalivu po orkanu Ida, trgom ponudilo nekaj podpore.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 0,11 odstotka na 72,55 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 69,23 dolarja.

Malenkost je na vrednosti izgubilo zlato, ki se je pri ceni 1787,67 dolarja za unčo nahajalo v bližini najnižjih nivojev v zadnjih dveh tednih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles