Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovni trgi močno v rdečem, vlagatelji bežijo v varno zavetje zlata, obveznic in jena

Svetovni trgi močno v rdečem, vlagatelji bežijo v varno zavetje zlata, obveznic in jena
August 05
05:44 2019

Azijske delnice so danes utrpele največji dnevni padec vrednosti v zadnjih devetih mesecih, saj so trgovinska trenja med ZDA in Kitajsko, vrednost juana poslale navzdol za največ v zadnjem desetletju, vlagatelji pa so bežali v varna zatočišča, vključno z jenom, obveznicami in zlatom.

Trgi so se zelo prestrašili odkar je ameriški predsednik Donald Trump konec prejšnjega tedna izjavil, da bo uvedel 10 odstotne uvozne dajatve na kitajski izvoz v višini 300 milijard dolarjev, s čimer je prekinil več mesecev trajajoče trgovinsko premirje. Kitajska je v petek sporočila, da bo sprejela svoje protiukrepe.

V odgovoru je kitajska valuta juan presegla psihološki prag 7 dolarjev na dolar, kar je grožnja za sprostitev povsem nove fronte v sporu, ki sliši na ime valutna vojna.

"Prihaja do popolne razprodaje," je dejal Ray Attril iz National Australia Bank v Sydneyju. "Nimamo razloga, da bi pričakovali prenehanje razprodaje, razen, če bomo iz strani Kitajske videle kakšne močne ukrepe za obrambo šibkosti juana. Naša delovna domneva je, da verjetno v bližnji prihodnosti ne bo prišlo do pomembnega reševanja trgovinskega spora."

Azijski delniški trgi so bili danes povsem v rdečih številkah, japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako upadel za 2,3 odstotka na najnižjo vrednost od junija. Gre za največji dnevni padec vrednosti po marcu, zaradi česar so se na posebnem sestanku zbrali japonski uradniki in razpravljali o tržnih pretresih.

Ameriška centralna banka je pričakovano znižala obrestne mere

Avstralske delnice so upadle za 1,5 odstotna in izgubljajo na vrednosti že četrto trgovalno sejo zapored, korejski borzni indeks Kospi pa je upadel za 2,1 odstotka na najnižje nivoje po decembru leta 2016.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je upadel za 2,2 odstotka, na najnižje nivoje po koncu januarja. Na Kitajskem je indeks CSI 300 izgubil odstotke vrednosti, medtem ko so hongkonški trgi dosegli najnižje nivoje v zadnjih sedmih mesecih.

Cene nafte so se znižale zaradi zaskrbljenosti glede povpraševanja, cene zlata pa so se povzpele za 0,8 odstotka na 1452,17 dolarja za unčo.

Mračno razpoloženje je sledilo padcem vrednosti delnic na Wall Streetu v petek, indeks svetovnih delnic, pa je prejšnji teden zabeležil največjo tedensko izgubo v letošnjem letu.

Trgovinski spor med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je sicer že zmotil globalne dobavne verige in zmanjšal obseg naložb. Nenadna zaostritev trgovinskih odnosov je zaključila teden v katerem se je ameriška centralna banka pričakovano odločila za znižanje obrestnih mer in zmanjšala pričakovanja o nadaljnjih olajševalnih ukrepih.

Vse globji rezi

Za zdaj vlagatelji ne verjamejo trditvam predsednika banke Jeroma Powella, da je znižanje obrestnih mer za 25 bazičnih točk zgolj "prilagoditev politike v srednjem ciklu". Terminske pogodbe sedaj vključujejo bolj globoko znižanje obrestnih mer kot pred sestankom Feda prejšnji teden. Končna stopnja obrestnih mer v ZDA je sedaj pri nivoju 1,22 odstotka, kar je 93 bazičnih točk nižje od trenutnih nivojev.

Trgi obveznic so v tem pogledu precej pred uradno igro, saj se je donos na 10 letne državne obveznice znižal za 7 bazičnih točk, ne 1,77 odstotka. Medtem so nemške 10 letne državne obveznice v petek dosegle najnižje nivoje v zgodovini (-0,502%), hkrati pa se je celoten donos nemških državnih obveznic prvič znašel v negativnem območju.

Beg v varna zavetja je dvignil vrednost jena, ki je proti dolarju narasel na nivo 105,78 jena, medtem ko je evro v primerjavi z jenom pri 117,64 jena upadel za najnižje nivoje po aprilu 2017.

Nafta je podaljšala svoje izgube, tako se je lahka ameriška nafta pocenila za 26 centov na 55,4 dolarja za sod, nafta znamke Brent pa je upadla za 35 centov na 61,54 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce