Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovni trgi nad gladino po optimističnih novicah o trgovinskih pogajanjih

Svetovni trgi nad gladino po optimističnih novicah o trgovinskih pogajanjih
September 24
06:53 2019

Globalne delnice so v torek pridobile na vrednosti potem, ko je ameriški finančni minister Steven Mnuchin dejal, da se bodo trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko nadaljevali prihodnji mesec. Vseeno pa je dolgotrajna zaskrbljenost glede upočasnitve svetovne gospodarske rasti zmanjšala splošni apetit po tveganih finančnih sredstvih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes zrasel za 0,06 odstotka, k čemur je največ pripomogla 0,4 odstotna rast glavnega kitajskega delniškega indeksa, medtem ko je japonski indeks Nikkei po koncu počitnic zrasel za 0,2 odstotka.

Terminske pogodbe na ameriške delnice so pridobile 0,39 odstotka vrednosti, kar je posledica komentarjev ameriškega ministra za finance Stevena Mnuchina, ki je dejal, da se bodo trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko nadaljevali prihodnji teden. Pozneje je pojasnil, da se bodo pogajanja nadaljevala v dveh tednih.

Trgi so v nov teden vstopili v rdečem območju

"Komentarji so nekoliko izboljšali občutke na trgih, vseeno pa ti še vedno niso optimistični," je dejal Masahiko Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management. "Zdi se, da se veliko dogaja v zakulisju," je dejal, pri čemer se je skliceval na zadnje izmenjave v katerih je ameriški predsednik Donald Trump podvomil v odločitev svojih najvišjih trgovinskih pogajalcev, da kitajske uradnike zaprosijo za odložitev načrtovanega potovanja na ameriške farme.

To razveljavitev so trgi videli kot znamenje, da v pogajanjih med državama vse ni tako kot mora biti, zaradi česar so delnice v petek izgubile na vrednosti. Spor med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma se sedaj vleče že več kot leto dni, pri čemer je že vplival na trge in svetovno gospodarsko rast.

Zaskrbljenost glede upočasnjevanja svetovne gospodarske rasti medtem ostaja v središču zanimanja finančnih trgov, saj so slabe ocene poslovnih dejavnosti v Evrskem območju poglobile strah pred recesijo in kažejo na dodatne potrebe po stimulativnih ukrepih.

"Čeprav je bil indeks Nikkei precej dobro podprt, pa potrebujemo več katalizatorjev za nadaljnjo rast. To velja tudi za ameriške trge," je dejal Takeo Kamai iz družbe CLSA. "Medtem ko so špekulanti reagirali na naslovnice povezane z trgovino, pa se zdi, da resnični denar ostaja ob strani dogajanja."

Medtem je evro v primerjavi z dolarjem upadel pod nivo 1,1 dolarja in ni preveč oddaljen od najnižjega nivoja v zadnjih 28 mesecih pri 1,0926 dolarja. Jen je v primerjavi z dolarjem trgoval pri nivoju 107,57 jena za dolar, kar je blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih.

Donosi na ameriške deset letne državne obveznice so se še naprej zniževali in padli na 1,716 odstotka, medtem ko so še 13. septembra dosegale donos v višini 1,908 odstotka.

Medtem so se cene nafte malenkost znižale a so še vedno podprte z dvomi ali bo uspelo Savdski Arabiji, kot je obljubila, v celoti obnoviti svojo proizvodnjo po napadih na njene naften objekte 14. septembra. Terminske pogodbe na nafto znamke Brent so izgubile 0,42 odstotka vrednosti in dosegajo eno 64,5 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,34 odstotka, na 58,44 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce