Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovno nogometno prvenstvo: Kitajske družbe zapolnjujejo sponzorsko praznino

Svetovno nogometno prvenstvo: Kitajske družbe zapolnjujejo sponzorsko praznino
June 12
08:35 2018

Vrednost sponzorskih pogodb za svetovno prvenstvo v nogometu, ki se bo čez nekaj dni začelo v Rusiji, se je glede na zadnje tekmovanje pred štirimi leti v Braziliji znižala, so ugotovili pri raziskovalni družbi Nielsen Sports. Prihodki Fife iz naslova sponzorskih pogodb so se tako iz 1,38 milijarde evrov v Braziliji, znižali na 1,23 milijarde evrov.

Podjetje za globalne tržne raziskave Nielsen pravi, da je bil sponzorski cikel 2015-18 "težji za prodajo", kot je bil za prejšnji dve svetovni prvenstvi. "Vseeno je rast novih sponzorjev, vključno s številnimi iz Kitajske, Fifi pomagala preživeti razburkano obdobje," so zapisali.

Jogurt za navijače

Kitajski sponzorji so nadomestili številne dolgoročne podpornike Fife, kot so bile družbe Johnson & Johnson, Castrol in Continental, ki so svoje sodelovanje s Fifo končale po seriji korupcijskih škandalov v svetovni nogometni zvezi, maja leta 2015.

Največja kitajska družba za upravljanje z nepremičninami, skupina Wanda je postala poleg družb Coca Cola, Adidas, Gazprom, Qatar Airways, Visa in Hyundai / Kia, eden od sedmih uradnih partnerjev Fife.

Evropski nogomet na leto ustvari že rekordnih 25,5 milijard evrov

Ena od družb v lasti skupine Wanda je tudi InFront Media, ki se ukvarja s trženjem športa in ima v lasti medijske pravice za svetovni nogometni prvenstvi 2018 in 2022, na 26 azijskih trgih. Medtem so trije od petih uradnih sponzorjev letošnjega tekmovanja in sicer proizvajalec televizij in hladilnikov Hisene, razvijalec pametnih telefonov Vivo in mlečna družba Mengniu, kitajski. Slednja družba ima tudi izključne pravice za prodajo jogurtovih pijač in sladoledov na ruskih stadionih, ki bodo gostili svetovno prvenstvo.

Rast prihodkov za Katar 2022

V vsakem štiriletnem finančnem ciklu predstavlja svetovno prvenstvo veliko večino sponzorskih prihodkov Fife. V letu 2010 je tako zveza od vseh drugih dogodkov prejela samo 22 milijonov evrov sponzorskih sredstev, medtem ko so v letu 2014 iz tega naslova ustvarili le 41,5 milijona evrov.

Vrednost sponzorskih pogodb za Svetovno prvenstvo je morda v zadnjih letih nihala, vendar se je v zadnjih dveh desetletjih krepko povišala, saj je več kot dvakrat večja od obdobja med leti 1998 in 2002.

"Fifa bo upala, da se v naslednjem ciklu, ki bo vodil do svetovnega prvenstva v Katarju leta 2022 vrnila k rasti," je dejal generalni direktor družbe Nielsen Sports, Glenn Lovett. "Verjetno se lahko veselijo podpore blagovnih znamk na Bližnjem vzhodu, ki si bodo prizadevali izkoristiti prvo svetovno prvenstvo v tej regiji. Organizacija bo hkrati upala na pozitiven odziv sponzorjev na reforme za posodobitev poslovanja organizacije, ki jih je uvedel predsednik Gianni Infantino v letu 2016."

Te vključujejo naložbe v razvoj nogometa in večjo udeležbo, uvedbo novih standardov preglednosti in upravljanja ter prizadevanja za podvojitev ženskih igralk nogometa po svetu na 60 milijonov do leta 2026.

Kitajska rast

Velika večina sponzorjev svetovnega prvenstva sicer prihaja iz Evrope, Severne Amerike in Azije. Afriška podjetja so se dogovorila za sponzorske pogodbe med ciklusom svetovnega prvenstva leta 2010, ki je potekalo v Južni Afriki, medtem ko so južnoameriške družbe sponzorirale prvenstvo v Braziliji leta 2014.

"A nobena od družb iz obeh regiji letos dogodka ne bo sponzorirala," je dejal Lovett. "Azijski sponzorji prihajajo v ospredje in so resnično najpomembnejši za letošnje prvenstvo, saj predstavljajo že 39 odstotkov vseh poslov."

In ti novi kitajski sponzorji so glavni dejavnik rasti nogometa v Aziji. Ta je na Kitajskem doživel velik razcvet, močna je tudi spodbuda vlade, ki si želi čimprej gostiti svetovno prvenstvo.

"Kitajske posle Fife bi lahko videli kot pomoč korporacij državnim prizadevanjem za razvoj igre in privabitev svetovnega prvenstva," je dejal Lovett.

Po podatkih družbe Nielsen se je zanimanje za nogomet na kitajskem iz 27 odstotkov urbanega prebivalstva v letu 2013, v letu 2017 povečalo na 32 odstotkov, tri četrtine, tistih, ki so dejali, da jih šport zanima pa je bilo mlajših od 34 let.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce