Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Švicarska banka UBS bo morala zaradi goljufije plačati 3,7 milijard evrov težko globo

Švicarska banka UBS bo morala zaradi goljufije plačati 3,7 milijard evrov težko globo
February 21
07:06 2019

Švicarski bančni velikan UBS je bil v primeru francoske davčne goljufije spoznan za krivega, zato mora plačati visoko 3,7 milijarde evrov težko globo. Sodišče v Parizu je tako ugotovilo, da je banka francoskim strankam nezakonito pomagala prikriti na milijarde evrov, pred francoskimi davčnimi organi med leti 2004 in 2012.

Pri UBS-u so dejali, da so dosledno izpodbijali vse obtožbe o storitvi kaznivih dejanj, zato se bodo na razsodbo pritožili. Po podobnih primerih v ZDA v letu 2009 in Nemčiji v letu 2014 je banka velike globe sprejela brez pritožbe.

Ameriško-kitajski trgovinski pogovori so se končali brez dogovora

Poleg globe v višini 3,7 milijarde evrov, je bilo banki naloženo tudi plačilo odškodnine v višini 800 milijonov evrov, ki jo bo morala plačati francoski državi. Prejšnji mesec je sicer banka sporočila, da je v letu 2018 ustvarila čisti dobiček v višini 4,3 milijarde evrov. Hkrati je banka namenila 2,46 milijarde dolarjev, za pokritje potencialnih izgub iz sodnih postopkov in zakonskih zahtev.

Sistematična utaja davkov

Francosko sodišče je ugotovilo, da je največja švicarska banka kriva nezakonitega zbiranja strank in pranja prihodkov iz naslova davčnih goljufij. Francoski tožilci so predhodno dejali, da je bila UBS "sistematična" pri podpori izogibanja plačilom davkov, in da je bilo pranje prihodkov iz naslova davčnih goljufij opravljeno v "industrijskem" obsegu.

Tožilci so povedali, da je UBS švicarske bankirje pošiljala na športne dogodke in koncerte z namenom pridobivanja novih strank. Sodna odločitev sledi preiskavi, ki je potekala kar sedem let. Švicarska banka je sicer pred tem zavrnila poravnalno ponudbo v višini 1,1 milijarde evrov.

V izjavi so pri UBS izrazili "močno nestrinjanje" s sodbo. "Banka je dosledno izpodbijala vsako očitano kaznivo dejanje v tem primeru, tako med preiskavo, kot med sojenjem. Obsodba ni podprta z nobenim konkretnim dokazom, temveč temelji na neutemeljenih obtožbah nekdanjih uslužbencev, ki jih na sojenju niti nismo slišali."

Hkrati so dodali: "Na sojenju ni bil predstavljen noben dokaz, da smo francoske stranke pridobivali v Franciji s pomočjo svetovalcev UBS, z namenom odprtja bančnega računa v Švici."

Po podobnem primeru v ZDA leta 2009 je UBS plačala globo v višini 780 milijonov evrov, medtem ko so v Nemčiji leta 2014 plačali globo v višini 300 milijonov evrov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce