Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

T-Mobile naj bi se dogovoril za prevzem tekmeca Sprint

T-Mobile naj bi se dogovoril za prevzem tekmeca Sprint
April 30
07:28 2018

Ameriški telekomunikacijski velikan T-Mobile se je dogovoril za nakup svojega tekmeca Sprint, v poslu vrednem 21,5 milijarde evrov. Združitev tretjega in četrtega največjega mobilnega operaterja v ZDA, bo ustvarila družbo, ki bo imela približno 130 milijonov strank. Vseeno pa se pričakuje, da bo posel pritegnil močan regulativni nadzor glede morebitnega vpliva na cene paketov strank.

Izvršni direktor družbe T-Mobil John Legere je dejal, da bi novo podjetje lahko v naslednjih treh letih za izgradnjo mobilnega omrežja 5G porabilo 35 milijard evrov. "Skupaj želimo zgraditi mobilno omrežje z najvišjo zmogljivostjo v zgodovini ZDA! Govorim o tridesetkrat večjih zmogljivostih od današnjih!" je dejal v seriji objav na Twitterju.

Samsung je v zadnjem četrtletju spet posloval rekordno

Dogovor prihaja po mesecih pogajanj med glavnimi delničarji T-Mobila, Deutsche Telekom in japonskim SoftBankom, ki nadzira družbo Sprint. V skladu s pogodbo bo Deutsche Telekom lastnik 42 odstotnega deleža v združeni družbi in bo imel nadzor nad upravnim odborom. Softbank bo imel v novo nastali družbi 27 odstotni lastniški delež.

Novo družbo bo vodil direktor T-Mobila John Legere, tržna kapitalizacija podjetja pa bo dosegala 146 milijard dolarjev.

Analitiki pravijo, da bo imelo združeno podjetje s tem večji vpliv na konkurenco v obliki družb Verizon in AT&T, od katerih ima vsaka več kot 100 milijonov naročnikov. Še posebej naj bi to bilo dobro za ameriško dolgo pričakovano selitev na novo generacijo mobilne širokopasovne tehnologije 5G. Hkrati so analitiki mnenja, da brez T-Mobila družba Sprint ni dovolj velika, da bi si lahko privoščila nadgradnjo svojega omrežja.

Zaskrbljenost glede konkurence

Družbi Sprint in T-Mobile sta v pogovorih glede morebitne povezave že od leta 2014, ko je administracija predsednika Obame morebitno združitev zavrnila zaradi zaskrbljenosti glede konkurence. Tudi pod upravo predsednika Trumpa so regulatorji še naprej nadaljevali z izpodbijanjem posla, za katerega verjamejo, da bi pomenil višje cene za stranke, zato bo tudi najnovejši dogovor prišel pod hudo preiskavo.

Ameriško ministrstvo za pravosodje skuša trenutno preprečiti AT&T-jev dogovor za nakup medijskega velikana Time Warner v višini 85 milijard dolarjev, pri čemer opozarjajo, da bodo "potrošniki po vsej ZDA na slabšem, če bo posel dokončan."

Ministrstvo naj bi poleg tega domnevno odprlo preiskavo v usklajevanja med družbama Verizon in AT&T ter telesom za standarde v telekomunikaciji, ki potrošnikom onemogočajo enostavni prehod med ponudniki.

V izjavi je gospod Legere dejal, da bi združitev med družbama Sprint in T-Mobile pomenila nižje cene in pospešila razvoj tehnologije 5G, ob močni konkurenci iz Kitajske. Hkrati je dejal, da bi bilo na podeželski Ameriki ustvarjenih na 10 tisoče delovnih mest, kar bi lahko bil po mnenju analitikov eden od dejavnikov, ki bi jim pomagal pri pridobitvi podpore Trumpove administracije.

"Ta kombinacija bo ustvarila ostrega konkurenta z omrežjem, ki bo ponudilo več za potrošnike in podjetja v obliki nižjih cen, več inovacij in izkušenj, ki jim ni para, to pa bomo storili precej hitreje kot bi lahko to naredila katerega koli osamljena družba," je zaključil Legere.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles