Finančni trgi

Prispevki

Tadej Kotnik: O ‘naključnih’ napakah napovedovanja Evropske komisije

Tadej Kotnik: O ‘naključnih’ napakah napovedovanja Evropske komisije
March 05
10:57 2015

V blogu Financ Tadej Kotnik poda svoj pogled o evropski gospodarski rasti in napovednih napakah Evropske Komisije. Opozarja predvsem na zanimive, skoraj neverjetne napake Evropske komisije, kjer se pri napovedih 'glavnih' članicah motijo navzgor, pri grešnih kozlih pa navzdol.

Evrska gospodarstva so se povečini - tudi Slovenija - lani odrezala bolje, kot jim je še novembra napovedovala evropska komisija; precej slabša od pričakovanj je bila le Avstrija. A če pogledamo surove podatke, ti tudi pri Grčiji niso prav nič spodbudni.
Evropska komisija (EK) je pred štirimi tedni objavila novo, zimsko napoved gibanja BDP držav EU v letih 2014, 2015 in 2016 (European Economic Forecast - Winter 2015, European Economy 1/2015, 5. februarja 2015), šest držav, med njimi tudi Slovenija, pa je v času odtlej že objavilo prvo uradno oceno spremembe BDP v letu 2014. Ker se finančni trgi in bonitetne hiše odzivajo predvsem na odstopanja svežih vrednosti kazalnikov od prejšnjih pričakovanj, poglejmo, kdo je v primerjavi s prejšnjo, jesensko napovedjo EK z začetka novembra 2014 navdušil in kdo razočaral.

 

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce