Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tehnološka velikana Apple in Qualcomm sta končala vse svoje pravne bitke

Tehnološka velikana Apple in Qualcomm sta končala vse svoje pravne bitke
April 17
06:18 2019

Tehnološka velikana Apple in Qualcomm sta se dogovorila za poravnavo vseh tožb v teku, s čimer bosta končala dolgotrajno pravno bitko vredno na milijarde dolarjev. "Vsi sodni spori med družbama po celem svetu" so bili zavrženi, sta v skupni izjavi zapisali podjetji.

Presenetljivi dogovor pomeni konec dolgotrajne pravne bitke glede stroškov za procesorje, ki jih telefoni uporabljajo za povezovanje z mobilnimi omrežji.

Apple je izdelovalca čipov Qualcomm obtožil prekomernega zaračunavanja, kar so pri Qualcommu ostro zanikali. Poravnava sicer vključuje tudi plačilo Appla družbi Qualcomm, vseeno pa družbi nista razkrili višine zneska.

Uber je pred javno splavitvijo delnic opozoril da “morda ne bo dosegel dobičkonosnosti”

Podjetji sta se poleg tega dogovorili za šestletni globalni sporazum o licenciranju patentov, hkrati pa sta dosegli dogovor, da bo Qualcomm še več nadaljnjih let Applu dobavljal svoje dele.

To pomeni, da bodo modemski čipi Qualcomma zelo verjetno ponovno uporabljeni v najnovejših iPhonih. Apple se je v preteklost povsem zanašal na čipe Qualcomma, sa je od leta 2016 v nekaterih modelih začel uporabljati čipe rivala Intel.

Po objavi novice so pri Intelu sporočili, da se bodo umaknili iz dejavnosti izdelave 5G modemov za pametne telefone. Delnice Qualcomma so po objavi novice pridobile kar 23 odstotkov vrednosti, medtem ko je ostala cena delnic Appla nespremenjena.

Ben Wood iz družbe CCS Insight, je dejal, da je poravnava "velika zmaga za Qualcomm".

"Zelo verjetno gre za priznanje Appla, da jim je zmanjkalo drugih možnosti, še zlasti, ko gre za tehnologijo 5G. Vse več dokazov se je kopičilo, da so se pri njihovem trenutnem dobavitelju čipov Intelu, pri pravočasni zagotovitvi rešitve 5G soočali z velikimi težavami," je dodal.

Spor med družbama se je začel v letu 2017, ko je prvo tožbo vložil Apple. V njej so trdili, da Qulcommu dominiranje na trgu mobilnih tehnologij, omogoča zaračunavanje previsokih cen.

Qualcomm ima v lasti obsežen portfelj patentov, ki pokriva veliko tehnologij, ki se uporabljajo v pametnih telefonih in ustvari pomemben del svojih letnih prihodkov prek plačila licenc proizvajalcev telefonov.

Družba je tako v tožbi trdila, da njihova tehnologija zajema precej več kot le tri osnovne čipe, imenovane modemi, kar je razlog, da jim morajo izdelovalci telefonov plačevati licenčnine. Qualcom je Apple hkrati obtožil, da uporablja pravni sistem kot način, da bi za njihovo tehnologijo plačevali manj.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce