Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tehnološki velikani na tnalu zaradi poslovanja v zadnjem desetletju

Tehnološki velikani na tnalu zaradi poslovanja v zadnjem desetletju
February 12
07:22 2020

Amazon, Apple, Alphabet, Facebook in Microsoft se soočajo z novo preiskavo o tem ali so ovirali konkurenco z prevzemanjem manjših tekmecev. Zvezna komisija za trgovino je od omenjenih podjetij zahtevala predajo informacij o desetletju prevzemnih poslov, pri čemer so opozorili, da bi lahko podatki privedli do sprejema protiukrepov.

Tehnološke družbe se sicer že soočajo z več vladnimi preiskavami ali njihove prakse škodijo konkurenci. Predsednik komisije Joseph Simons je sicer dejal, da so "na mizi vse možnosti".

"Če bomo med študijo odkrili problematične transakcije, je mogoče, da bi se lahko vrnili in sprožili izvršilne ukrepe za preučitev teh transakcij," je dejal.

Ukrepi bi lahko vključevali prisiljenje podjetij, da prekinejo načrtovane posle ali razdrobijo svoje poslovanje, je dodal. Simons je dejal, da je preiskava komisije ločena od drugih postopkov, ki jih izvajajo ministrstvo za pravosodje, koalicija generalnih državnih tožilcev in kongres.

Zaradi virusa je velik del kitajskih tovarn še naprej zaprt

Za svojo preiskavo uporabljajo avtoriteto, ki je bila prej uporabljena za pregled oglaševanja cigaret, alkohola in ponudnikov interneta.

Kritiki tehnoloških velikanov pravijo, da je uspelo majhnemu številu podjetij v zadnjem desetletju utrditi svojo moč z odkupovanjem potencialnih tekmecev.

Primeri takšnih poslov vključujejo Facebookov nakup WhatsAppa v letu 2014, Applov prevzem družbe Beats v istem letu in Amazonov nakup družbe Diapers.com, ki je bil objavljen v letu 2010.

Kritiki so ameriške regulatorje pozvali naj sprejmejo dodatne ukrepe, pri čemer so kot primer navedli globe in druge ukrepe izdane v Evropi.

Zahteva, ki so jo pri komisiji objavili v torek se nanaša na posle, sklenjene med 1.januarjem 2010 in 31.decembrom 2019, s poudarkom na številne, pogosto manjše transakcije, ki jih podjetja niso dolžna sporočiti oblastem.

Pri komisiji so izrazili pričakovanje, da bo njihova zahteva navrgla informacije o "stotinah" nakupov in omogočila razpravo o tem ali morajo ZDA spremeniti svoja pravila glede vrte poslov, ki so predmet pregleda vlade.

Po trenutnih pravilih morajo podjetja vladi poročati, ko gre za prevzem podjetij v vrednosti več kot 90 milijonov dolarjev.

Uradniki pri zahtevi niso določili časovne premice, vendar so dejali, da upajo na hiter potek dogodkov. Agencija se je sicer v zadnjem obdobju soočala s pozivi nekaterih članov ameriškega kongresa, naj bolj agresivno pregledujejo tehnološka podjetja, kot je Facebook. Podjetja, ki so predmet preiskave zaenkrat dogajanja še niso komentirala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles