Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla bo gradila tovarno na Kitajskem

Tesla bo gradila tovarno na Kitajskem
July 11
07:11 2018

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je s kitajskimi oblastmi podpisal sporazum o izgradnji tovarne v Šanghaju. "Gigatovarna" bi bila prvi Teslin obrat izven ZDA.

Družba namerava pet let po izgradnji tovarne tam proizvesti do 500,000 vozil, le ta pa naj bi se po besedah družbe začela v bližnji prihodnosti. Ta poteza naj po njihovih besedah ne bi imela nobenega vpliva, na proizvodne operacije v ZDA.

Ponarejanje testov emisij je priznal tudi Nissan

Napoved prihaja potem, ko je proizvajalec avtomobilov po poročanju medijev v začetku tedna cene nekaterih od svojih avtomobilov dvignil za 20 odstotkov.

Prejšnji teden so ZDA za kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev uvedle uvozne dajatve, medtem ko je Kitajska uvedla povračilne dajatve na ameriške izdelke, vključno z avtomobili.

Trgovinski spor med gospodarskima gigantoma se je nato zaostril danes, ko so ZDA objavile seznam izdelkov v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev, ki jih nameravajo obdavčiti že v septembru.

"Šanghaj bo lokacija prve Gigafactory izven ZDA. Šlo bo za najsodobnejšo tovarno vozil in vzorec trajnostnega razvoja. Upamo, da nam jo bo uspelo dograditi zelo hitro," je dejal direktor Tesle, Elon Musk.

Družba se je sicer v zadnjem času soočala z nekaterimi težavami. Istočasno so se ameriški proizvajalci avtomobilov na splošno soočili s pritiskom, da ohranijo delovna mesta v ZDA.

Izdelovalec električnih avtomobilov je v prvem četrtletju objavil rekordno izgubo v višini skoraj 710 milijonov dolarjev, kar je bilo več kot dvakrat toliko, kot v enakem lanskem obdobju in je še povečalo zaskrbljenost glede finančnih sposobnosti družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce