Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla bo odpoklicala skoraj pol milijona avtomobilov

Tesla bo odpoklicala skoraj pol milijona avtomobilov
December 31
07:27 2021

Tesla naj bi v skladu z dokumenti vloženimi pri ameriškem varnostnem regulatorju, v ZDA odpoklicala 475.000 avtomobilov. Izdelovalec električnih avtomobilov je objavil, da bo odpoklical 356.309 avtomobilov zaradi morebitnih težav povezanih z vzvratno kamero, ki bi lahko vplivale na Tesle modela 3 izdelane v letih med 2017 do 2020.

Dodatnih 119.009 vozil modela S bo odpoklicanih tudi zaradi morebitnih težav s prednjim prtljažnikom. Skupno število odpoklicanih avtomobilov bo tako skoraj enako pol milijona vozil, kolikor jih je Tesla uporabnikom dostavila lani.

Varnostno poročilo predloženo ta mesec ocenjuje, da ima približno 1 odstotek odpoklicanih avtomobilov modela 3, morda okvarjeno vzvratno kamero.

Japonska tovarniška proizvodnja zabeležila najvišjo rast v zgodovini

Sčasoma "ponovno odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika" povzroči prekomerno obrabo kabla, ki zagotavlja napajanje kamere za vzvratno vožnjo, piše v poročilu Safety Recall, ki ga je Tesla Nacionalni upravi za varnost v cestnem prometu v ZDA poslala dne 21.decembra.

Če se zaradi obrabe jedra kabel loči, "slika iz vzvratne kamere ni vidna na osrednjem zaslonu", piše v poročilu. Izguba slike iz vzvratne kamere, pa bi lahko "povečala tveganje za trk", so še dodali.

Odpoklic modela S vključuje vozila, izdelana med letoma 2014 in 2021, od katerih bi lahko imela nekatera vozila težave s "sekundarnim zapahom" na sprednjem prtljažniku.

V drugem poročilu Safety Recall, ki je bilo prav tako vloženo 21.decembra, Tesla ugotavlja, da bi lahko napaka vodila v nehoteno sprostitev pokrova sprednjega prtljažnika, ki se bi "odprl brez opozorila in oviral voznikovo vidljivost, kar bi povečalo tveganje za trčenje".

Okrog 14 odstotkov odpoklicanih modelov S bi lahko imelo napako, še ugotavlja poročilo.

V obeh primerih poročilo navaja, da "Tesla ni seznanjena s kakršnimi koli nesrečami, poškodbami ali smrtnimi žrtvami" v zvezi z morebitnimi napakami.

Potniki igrajo igrice

Zadnji odpoklic ni prvo varnostno vprašanja, ki je proizvajalca električnih vozil spodbudilo k ukrepanju.

Prejšnji teden se je tako Tesla strinjala, da bo spremenila svojo aplikacijo Passenger Play, ki omogoča igranje iger medtem ko se avtomobil premika.

Ukrepali so potem, ko je preiskavo v to aplikacijo sprožil nacionalni urad za varnost v cestnem prometu. Funkcija bo tako od zdaj naprej zaklenjena in neuporabno, medtem ko se avtomobil premika.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles