Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla bo svojo prvo evropsko tovarno gradila v Berlinu

Tesla bo svojo prvo evropsko tovarno gradila v Berlinu
November 13
07:10 2019

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je dejal, da bo Berlin mesto, kjer bodo zgradili svojo prvo evropsko tovarno, medtem ko izdelovalec električnih avtomobilov načrtuje širitev svoje proizvodnje. Musk je poleg tega dejal, da bo podjetje v nemški prestolnici zgradilo tudi inženirski in oblikovalski center.

Pri Tesli so pred tem sporočili, da si želijo proizvodnjo v Evropi zagnati leta 2021. Poteza prihaja v času, ko se družba, ki močno vlaga tudi v izgradnjo tovarn na Kitajskem, sooča z vse večjo konkurenco v industriji električnih vozil.

Musk je sicer svojo napoved obelodanil na podelitvi nagrad v torek v Nemčiji. "Vsi vemo, da je nemški inženiring izjemen in je del razloga, zaradi katerega bomo našo prvo evropsko tovarno gradili prav tukaj," je dejal.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Musk je dejal, da se bo nov objekt nahajal blizu berlinskega letališča, pozneje pa je na Twitterju podal več podrobnosti o tem kaj bo tovarna proizvajala.

Fokus na Nemčijo prihaja v času, ko se apetit po električnih avtomobilih v Evropi povečuje. V prihodnjih letih bodo po besedah analitikov v industriji, največji obrati za proizvodnjo električnih avtomobilov zrasli v Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji.

V Evropi naj bi tako do leta 2023 z obratovanjem začelo približno 16 tovarn za izdelavo litij-ionskih baterijskih celic.

Potisk v Kitajski

Teslini evropski načrti prihajajo potem, ko družba napreduje z svojo tovarno v Šanghaju, ki jih je stala 2 milijardi dolarjev. Družba si prizadeva za povečanje proizvodnje na Kitajskem, ki je največje svetovno tržišče za avtomobile, a na katerem prodaja upada zaradi trgovinske vojne z ZDA.

V Šanghajski tovarni bo družba proizvajala modele 3 in Y. Tesla pa naj bi po navedbah lokalnih medijev, ta teden prvič razkazala svoja nova vozila narejena na Kitajskem.

Kljub temu se družba v zadnjih letih sooča z nenehnimi izgubami, kar je spodbudilo dvome vlagateljev in znižalo vrednost delnic družbe. Podjetje v svoji zgodovini še ni ustvarilo letnega dobička, čeprav je v zadnjih dveh četrtletjih leta 2018 doseglo pozitivne poslovne rezultate.

Lani so pri Tesli sprejeli agresivne korake, za zmanjšanje stroškov poslovanja, odpustili so več tisoč delavcev in omejili svoje druge izdatke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce