Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla je dosegla najvišjo proizvodnjo v zgodovini

Tesla je dosegla najvišjo proizvodnjo v zgodovini
October 03
06:25 2018

Pri Tesli so sporočili, da jim je uspelo v zadnjem četrtletju proizvesti rekordno število vozil, s čemer so razblinili dvome o sposobnosti podjetja za povečanje proizvodnje. Proizvajalec električnih avtomobilov je tako v treh mesecih izdelal 83,000 vozil, vključno z 53,000 modelov 3, kar je približno v skladu z njihovimi napovedmi.

Objava sicer prihaja v zelo turbulentnih časih za podjetje. V soboto se je tako glavni izvršni direktor družbe Elon Musk z ameriško komisijo za vrednostne papirje dogovoril o poravnavi za obtožbe o goljufiji. Dogovor s katerim se je rešil težav potem ko je napovedal morebiten prevzem družbe, je zahteval tudi, da odstopi kot predsednik upravnega odbora družbe.

Pri General Electricu so se odločili za menjavo generalnega izvršnega direktorja

Ta epizoda je povečala nadzor nad kalifornijsko družbo, ki se je v zadnjem letu borila za povečanje proizvodnje svojega najnovejšega modela. Zaostanek za cilji je povečala tudi denarna kriza, saj so se povečali stroški medtem, ko se približujejo roki za odplačilo dolgov.

To pomlad je družba preoblikovala svoj proizvodni proces in zmanjšala nekatere od svojih funkcij avtomatizacije, kar je poteza, ki jo je Musk vlagateljem opisal kot koristno.

Družbi je uspelo nato v juniju doseči pomemben proizvodni mejnik, saj so v tednu proizvedli 5000 avtomobilov modela 3.

Številke objavljene v torek kažejo, da je uspelo družbi obdržati približno enak tempo proizvodnje, njihovega najcenejšega modela. Vseeno ostaja njihova celotna proizvodnja, ki vključuje tudi druge modele še naprej nižja od 7000 vozil na teden, kolikor je po besedah Muska potrebno, da postane podjetje "trajnostno donosno".

Poleg tega se zdi, da se podjetje sooča s težavami tudi pri predaji avtomobilov kupcem, kar je nekaj, kar je Musk v preteklosti že priznal. Tesla je v zadnjem četrtletju dostavila 83,500 vozil, kar je 80 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. "S stabilizirano proizvodnjo, je bila dostava in logistika izhodnih vozil naš glavni izziv v tretjem četrtletju," so dejali pri družbi.

Kitajsko opozorilo

Pri družbi so opozorili, da bodo uvozne dajatve na Kitajskem povzročile izzive, kar poudarja težavo, ki so jo izpostavili že v zadnjem četrtletju. Kitajska se je namreč odločila za povečanje uvoznih dajatev za avtomobile iz ZDA, kar je del širšega trgovinskega spopada med državama.

Pri družbi so dejali tudi, da so se jim stroški povišali za približno 55 do 60 odstotkov več od lokalnih družb, ko so upoštevane uvozne dajatve in stroški prevoza. Podjetje načrtuje pospešitev izvedbe načrtov za izgradnjo svoje nove tovarne na Kitajskem, kar pa naj bi po njihovih predhodnih ocenah trajalo več let.

"Dogajanje je ustvarilo konkurenčno okolje, sploh glede na to, da je Kitajska zdaleč največji trg za električna vozila," so še dejali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce