Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla je ob rasti prihodkov proizvedla več avtomobilov

Tesla je ob rasti prihodkov proizvedla več avtomobilov
August 02
07:20 2018

V zadnjem četrtletju je Tesla dostavila več avtomobilov modela 3, kar je pripomoglo k povečanju njihovih prihodkov. Izdelovalec električnih avtomobilov je tako v drugem trimesečju ustvaril 4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 43 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju

Rast je prišla potem ko je družba v četrtletju dostavila več kot 40,000 avtomobilov, od katerih jih je bilo približno 18,000 Modelov 3. A kljub temu je družba še vedno ustvarila izgubo v višini 717 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem lanskem obdobju.

Družba je močno trošila pri povišanju proizvodnje Modela 3, ki jih želijo čimprej poslati v roke kupcev.

Jaguar je postal prva žrtev trgovinskih vojn

Svoj proizvodni cilj izdelave 5000 avtomobilov Modela 3 na teden so v juliju dosegli že večkrat, zato si je družba za tretje četrtletje zada proizvesti med 50,000 in 55,000 vozil.

"Gre za nekakšen nepredstavljiv korak naprej," je med konferenčnim klicem finančnim analitikom, dejal direktor družbe Elon Musk.

Tesla je dejala, da bodo višje kitajske uvozne dajatve na ameriške avtomobile, ki so bile uvedene med širšim trgovinskim sporom zelo verjetno škodile prodaji na tamkajšnjem trgu. Vseeno je družba dejala, da bo svojo osredotočenost prestavila na Evropo in Severno Ameriko, "če bo to potrebno", za izogib večjim vplivom.

Tesla je nedavno predstavila načrte za izgradnjo nove tovarne na Kitajskem, kar je po Muskovih besedah naložba vredna 2 milijardi evrov, ki bo na leto proizvedla 250,000 vozil.

Musk medtem ostaja prepričan, da bo družbi v drugi polovici letošnjega leta uspelo izpolniti svojo obljubo o dobičkonosnosti: "Naš cilj je postati dobičkonosen in v vsakem četrtletju od sedaj naprej ustvariti pozitiven denarni tok."

Stroški za zaposlene in druga plačila so se znižali, saj želijo pri družbi znižati svoj prag dobičkonosnosti. Kapitalski odhodki so se naj bi se iz lanskih 2,5 milijarde dolarjev letos znižali na 900 milijonov dolarjev, Tesla pa je imela ob koncu četrtletja na zalogi 2,2 milijarde dolarjev gotovine oziroma denarnih ekvivalentov.

Musk se je analitikom opravičil, ker je bil med konferenčnim klicem za prejšnje četrtletje "nevljuden". Takrat je namreč nekatera vprašanja analitikov odpravil kot "dolgočasna".

Delnice družbe so po objavi poslovnih rezultatov med trgovanjem po uradnem zaprtju borze v New Yorku, pridobile več kot 9 odstotkov vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce