Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla je od ponedeljka naprej del indeks S&P 500

Tesla je od ponedeljka naprej del indeks S&P 500
December 21
07:06 2020

Tesla bo v ponedeljek po dolgem čakanju debitirala v ameriškem referenčnem delniškem indeksu S&P 500, potem ko se je vrednost njihovih delnic v petek med burnem trgovanjem povzpela do nove rekordne vrednosti.

Družba, ki jo vodil milijarder Elon Musk bo tako postala najvrednejše podjetje, ki je bilo kdaj koli sprejeto v glavni delniški indeks Wall Streeta in bo po besedah analitika Howarda Silverblatta, predstavljala 1,69 odstotka elotne vrednosti indeksa. Vrednost delnice se je od sredine novembra, ko je bil napovedan Teslin prvenec v indeksu S&P 500, zvišala za približno 70 odstotkov, medtem ko so v letu 2020 kot celoti pridobile že neverjetnih 700 odstotkov.

Optimizem na svetovnih borzah se nadaljuje

Vključitev Tesle v indeks S&P 500 po besedah Silverblatta pomeni, da so skladi, ki sledijo glavnemu indeksu do konca prejšnjega tedna kupili že za 90,3 milijarde dolarjev delnic družbe, z namenom, da bi njihovi portfelji odražali stanje indeksa. Sprememba kotacije se bo zgodila pred odprtjem trgovanja v ponedeljek, so sporočili iz družbe S&P, delnice Tesle pa bodo zamenjale delnice družbe Apartment Investment and Management Co.

Silverblatt je dejal, da se bo indeks S&P 500 premaknil za eno točko, če bo vrednost delnic Tesle narasla za 11,11 dolarja, medtem ko se je razmerje med ceno in zaslužkom delnic, ki kotirajo na indeksu S&P 500 iz 22,3 zvišalo na 22,6.

Naraščanje cen delnic je tržno vrednost Tesle, s sedežem v Kaliforniji pognalo že na neverjetnih 660 milijard dolarjev, s čimer je družba postala šesto najbolj vredno ameriško podjetje, ko kotira na borzi, kar je mnoge vlagatelje privedlo do ugotovitve, da je vrednost družbe divje precenjena.

Tesline delnice so zdaleč najbolj trgovan vrednostni papir na Wall Streetu v zadnjih 12 mesecih, saj jih je bilo v tem obdobju v povprečju v vsaki trgovalni seji prodanih za 18 milijard dolarjev, kar je bilo zlahka več od 14 milijard dolarjev povprečnega dnevnega trgovanja z delnicami Appla na drugem mestu.

Približno petino delnic Tesle imajo v lasti izvršni direktor Musk in drugi najpomembnejši vodstveni delavci družbe. Tesla sicer ni komentirala začetka kotiranja v indeksu S&P 500.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles